Типи водонагрівачів : який вибрати для свого будинку

У наш час про комфортне життя без гарячої води говорити ніяково. Де б ви не знаходилися, приймати душ і мити посуд краще в теплій воді, особливо якщо у вас є діти. У заміському будинку гаряча вода робить можливим тривале проживання навіть взимку. Не варто забувати і про знамениті традиції в наших краях – щорічне відключення гарячої води для проведення профілактичних робіт.

Водонагрівач допоможе вирішити проблеми з перебоями подачі або відсутністю гарячої води. Ось тільки вибрати складно: багато ніколи не мали справи з таким приладом, а моделі відрізняються за технічними характеристиками і способам нагріву води. У цій статті ми дізнаємося, як працюють водонагрівачі, яких типів вони бувають і який краще вибрати.

Перші кроки до вибору


Щоб вибрати водонагрівач необхідно знати, як часто ви будете ним користуватися. Якщо це підстраховка на випадок відключення гарячої води, то немає потреби купувати дорогий пристрій, можна обійтися невеликим проточним електронагрівачем.

Якщо ж вам потрібне постійне постачання гарячої води в квартирі або в будинку і поруч є газова магістраль, то можна придивитися до якісних газових водонагрівачів, які мають високий ККД і дуже економічні.

Для підготовки великих обсягів води, яка не потрібна в терміновому порядку, краще звернути увагу на водонагрівачі бойлерного типу.

Типи водонагрівачів.


За конструкцією водонагрівачі можна розділити на:

  • накопичувальний водонагрівач або « бойлер »;
  • проточний нагрівач;
  • проточно-накопичувальний.

За способом нагріву води водонагрівачі бувають:

  • газові
  • електричні

Накопичувальні водонагрівачі (бойлери) – це практично великі чайники, найчастіше працюють від мережі. Це найпоширеніший тип водонагрівачів. Отримали свою назву через наявність спеціальної ємності, в яку заздалегідь набирається вода, підігрівається до потрібної температури нагрівальним елементом і зберігається в такому стані до тих пір, поки не буде потрібно. Забір води, як правило, проводиться з верхньої частини бака – з найгарячішою точки. В цей же час знизу подається холодна вода і включається підігрів, що забезпечує безперервну циркуляцію і постійну наповненість бака.

Проточні водонагрівачі – прилади, в яких відсутня накопичувальна ємність. Нагрівають потік води за допомогою пальника або тена миттєво до необхідної температури, тому працюють швидше і скільки завгодно за часом, але за цим стоять невеликі нюанси, про які ми розповімо далі. Бувають газовими і електричними.

Проточно-накопичувальні водонагрівачі – гібридна версія водонагрівачів, які поєднують в собі властивості обох видів. Забезпечують максимально швидке нагрівання води з подальшим зберіганням в відведеному баку і підтриманням температури на потрібному рівні.

Плюси і мінуси різних типів водонагрівачів


Газові водонагрівачі набагато економічніші від електричних, оскільки тарифи на газ завжди нижче, ніж на електроенергію. Газові водонагрівачі зручні тим, що мають досить високу ефективність і вихідну потужність в порівнянні з електричними, але їх монтаж вимагає певних клопотів, а моделей у продажу не так вже й багато.

З електричними водонагрівачами все складніше.
Проточні водонагрівачі через необхідність швидко нагрівати водний потік споживають велику кількість електроенергії, а це не тільки додаткові витрати, але і навантаження на мережу.
Як правило, в будинках, де встановлені газові плити, а тим більше в дачних селищах, стандартна проводка не розрахована на такі навантаження, тому вам доведеться повністю міняти всю електрику і ставити додаткові автомати для нагрівача, що за загальними витратами може перевершити вартість самого приладу. Проточні водонагрівачі малої потужності дозволять з комфортом помити посуд, та й годі.

Плюси проточних водонагрівачів:

  • невелика вага;
  • компактні розміри (деякі можна встановлювати прямо на кран в мийці).

Накопичувальні нагрівачі – після заповнення бака водою включається підігрів, який споживає набагато менше електроенергії, ніж проточні. Залежно від обсягу бака, підігрів води може зайняти від одного до декількох годин. При цьому через хорошій теплоізоляції навіть після виключення бойлера вода остигає вкрай повільно – від 0.2 до 0.5 градуса в годину.

Мінуси накопичувальних водонагрівачів:

  • невисока швидкість нагріву;
  • бак, який займає чимало місця. Якщо ви любите приймати ванну, то простору потрібно ще більше. Також всередині ємності може з’явитися накип, але виробники навчилися боротися і з ним;
  • при активній витраті води прилад просто не встигне нагріти нову до необхідного рівня.

Проточно-накопичувальні нагрівачі мають як плюси, так і мінуси своїх попередників:

  • вимагають потужної електропроводки;
  • займають багато місця, зате як тільки в баку закінчується вода, відразу включається проточна система підігріву і ємність наповнюється знову.