Січень 2020-го побив 140-річний рекорд. Глобальне потепління наступає.

Минулий місяць став найтеплішим за всю історію спостережень.

Вчені назвали січень 2020 року найтеплішим за всю історію метеоспостережень. Зазначається, що температура у січні була найвищою за 140 років.

Глобальне потепління набирає обертів, адже 10 найтепліших січнів в історії зафіксували саме у цьому столітті. Новий температурний рекорд вже у лютому встановила Антарктика – вперше в історії метеоспостережень температура там сягнула +20 градусів.

Науковці застерігають: аби уникнути кліматичної катастрофи, людство має вдвічі скоротити шкідливі викиди до атмосфери.

Про наслідки глобального потепління розповідає і координаторка з питань кліматичної політики Центру екологічних ініціатив “Екодія” Євгенія Засядько.

“Глобальне потепління є антропогенним фактором. Це якраз вплив людини. Оскільки після індустріальної революції ми почали активно спалювати копалини, від чого ми досі дуже залежні. І цей процес створює своєрідний купол, який нагріває планету. Так, були коливання в бік погіршення та покращення кліматичної ситуації, але те, що відбувається зараз, цього року, ще ніколи не було зафіксовано”, – заявляє екологиня

Крім того, екологиня наголосила, що в наслідок глобального потепління цілі острови можуть піти під воду. Це може стосуватися і українського Криму.

“В Україні є Чорне та Азовські моря, тому для нас проблема підвищення температури є дуже актуальною. У разі підвищення температури на 3 градуси, наприклад, рівень моря підніметься на один метр. Це, на перший погляд, виглядає не великою зміною. Але, за нашими підрахунками, у такому випадку Україна втратить більше мільйона гектарів земель. 75 тисяч людей стануть в Україні кліматичними біженцями. Така зміна клімату затопить 590 населених пунктів”, – зазначила Засядько.