Сурімі: японська страва, яку куштував кожен з нас

Не завжди любителям японської кухні зрозуміло, що за інгредієнт суші та ролів ховається під незнайомою назвою. Тож часто, замовляючи доставку суші, можна зустріти таке малознайоме та загадкове слово, як “сурімі”. Що це за продукт та яке його призначення?

ЩО ТАКЕ СУРІМІ?

Сурімі — це спеціальний рибний фарш, який є головною складовою відомих нам крабових паличок. Для його приготування використовується лише філейна частина риб — минтая, хека або тріски. В японській мові термін “сурімі” дослівно означає “подрібнене рибне м’ясо”.

Процес приготування сурімі досить трудомісткий: спочатку філе подрібнюють та ретельно промивають декілька разів, щоб позбутись жиру, а потім просушують. Далі в масу додають крохмаль, яйця, харчові барвники та проварюють, а вже готовий продукт носить звичну для нас назву “крабові палички”.

ЗАНУРИМОСЬ В ІСТОРІЮ

В 70-х роках, коли світ тільки знайомився з японською кухнею, попит на крабове м’ясо значно збільшився. Це спровокувало різке підвищення ціни та дефіцит цього цінного продукту, тому довелось шукати альтернативу, адже готувати салати, суші та інші страви з додавання крабу стало неможливим.

Тому декілька японських кухарів серйозно взялись за розв’язання цієї проблеми й змогли приготувати продукт, який на смак та за текстурою дуже схожий на крабове м’ясо, але при цьому значно дешевший за натурального краба.

Ця ідея настільки прижилась в Країні висхідного сонця, що до кінця 70-х років в Японії збудували одразу декілька заводів, що спеціалізувались на виробництві продуктів із сурімі, а вже на початку 80-х років крабові палички із рибного фаршу стали з’являтись на прилавках магазинів Франції, Америки та Канади.

СУРІМІ В ЯПОНІЇ ТА В УКРАЇНІ

Японці дуже вимогливі до виробництва сурімі. Так, наприклад, риба для приготування фаршу має бути виловлена не пізніше ніж 6 годин тому, а також не допускається використовувати темне м’ясо та жир.

Але в українських реаліях досить складно дотримуватись всіх норм, тому сурімі в Україні найчастіше готують із замороженої, а не свіжовиловленої риби. А не зовсім добросовісні виробники можуть пропускати на виробництво навіть рибні обрізки, через що наші крабові палички мають не найкращу репутацію.

Пам’ятайте, що якісний продукт буде включати 40-60% сурімі, тому з таким складом крабові палички можна купувати, якщо ви хочете приготувати суші вдома.

РОЛИ З СУРІМІ

Така альтернатива крабовому м’ясу насправді дуже смачна та нешкідлива, тому не дивно, що існує багато варіацій ролів з сурімі. Цей продукт чудово підходить до різноманітних інгредієнтів, тому його часто можна зустріти в компанії вершкового сиру, огірка, авокадо, ікри тобіко, омлету тамаго, манго та інших не менш смачних начинок.

Сурімі: японська страва, яку куштував кожен з нас А команда KAIFUI SUSHI радить вам спробувати рол “Каліфорнія сурімі”, який ви можете знайти на сайті. Замовляйте роли у Рівному з доставкою та куштуйте цю неймовірну страву вже найближчим часом! А високу якість використаних сурімі ми можемо гарантувати, адже команда Кайфуй Суші така ж вимоглива до продуктів, як і суворі японці.