“Стільки Україна ще не платила”: рекордно зросла ціна за кубометр газ, Європу накрила криза

З 1 жовтня для України, як і для всієї Європи, рекордно зросла ціна на газ – понад 38 грн за кубометр газу (або 1447$ за тисячу кубометрів) – саме стільки повинна платити Україна в жовтні. Для порівняння, у вересні цього року ціна була 24,8 грн за кубометр газу (дані УЕБ).

Чому так сталося?
В усьому винні політичні ігри Росії. Країна-агресор заради досягнення успіху у запуску “Північного потоку-2” фактично застосувала свій головний козир – вона обмежила поставки газу до Європи напередодні старту опалювального сезону.

Як повідомляє “Obozrevatel”, “Газпром” відмовився замовляти додаткові потужності в Україні. Таким чином, як упевнені в “Нафтогазі”, росіяни намагаються змусити європейців запустити “Північний потік-2” і домогтися переходу на річні газові контракти, без участі бірж. І, незважаючи на таку поведінку Кремля, в Європі карати за це Росію поки що не збираються, хоча вже оголосили в себе про енергетичну кризу.

Як підвищення ціни на газ вплине життя українців?


Найбільшого удару нова ціна за газ для України завдасть по бізнесу та бюджетних установах, на плечі яких лягають найбільші фінансові витрати.


За прогнозами економістів, це призведе до того, що бюджетні установи будуть масово економити на опаленні або взагалі закриватися, а представники бізнесу будуть скорочувати штат працівників, підвищувати ціни на продукцію та послуги. Бюджети міст будуть витрачатися на покриття вартості енергетичних затрат.

“Споживач в Україні не зможе покривати навіть собівартість виробництва. Заводи і фабрики потихеньку зупиняться. А люди залишаться без роботи – це вже дуже серйозно. Доходи бюджету “ляжуть”, витрати злетять… Питання банкрутства – питання часу”, – пояснив голова “Федерації роботодавців скляної промисловості” Дмитро Олійник на сторінці в Facebook.

Єдиним порятунком, якщо ситуація не зміниться, для українців стане тепла зима, що дозволить зменшити потреби у “блакитному” паливі.