Стало відомо, коли діти без щеплень зможуть відвідувати садочки та школи

«Невакцинованих дітей не допустили до дитячого садочку»! Читали про таке? Час від часу ЗМІ вибухають обуреннями 🙍‍♀️ про вакцинацію дітей і право кожної родини самостійно вирішувати вакцинувати їм свою дитину чи ні. А що ж у таких випадках говорить закон?🤔👇– про це йдеться у facebook Міністерства юстиції України.

💉 Вакцинація, як один з найефективніших методів профілактики інфекційних та неінфекційних хвороб, входить до переліку гарантованих державою послуг. Існує перелік профілактичних щеплень, які є обов’язковими і включені до календаря щеплень. Станом на кінець 2020 року Календар профілактичних щеплень передбачав обов’язкову вакцинацію від 10 хвороб. У 2022 році планується запровадити вакцинацію 🧪 проти пневмококової інфекції” – йдеться у повідомленні.

“❓ Так все ж таки, чи дозволяється відвідувати організовані дитячі колективи в разі відмови від проведення щеплень👇
Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» чітко визначено, що дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.
Існує виключення ☝️: у разі якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням установлених строків у зв’язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів вони можуть бути прийняті до відповідного дитячого закладу та відвідувати його.
Крім того, існує Перелік медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень.
Тому отримуємо висновок: діти, які не отримали профілактичних щеплень не через медичні протипоказання, не мають права ❌ відвідувати дитячі колективи.”

“❓ А як же право на освіту👇
Така відмова не порушує право на освіту. Законом України «Про освіту» передбачено, що ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти.
Однак законодавець надає змогу обирати і форму освіти, у тому числі дистанційну або сімейну (домашню).
До речі, відповідальність за здобуття освіти дітьми на рівні не нижче стандартів освіти несуть батьки.
Також, якщо розглянути ситуацію з іншого боку, то всі інші здобувачі освіти мають право на безпечні та нешкідливі умови навчання.
⚠️ Зробивши щеплення, Ви захищаєте не лише себе але й осіб, що не можуть бути вакцинованими через медичні протипоказання.”

Фото: Міністерство юстиції України