Скандал у школі: учнів замість уроків змусили працювати на городі

У Черкаській області школярів змушували під час уроків носити гарбузи із сільського баштану.

Про це розповіла Наталія Мацікура, син якої навчається у 6 класі Великосевастянівської школи Уманського району.

За її словами, дитина прийшла зі школи в реп’яхах, а одяг був брудний. Коли вона запитала, що сталося, хлопчик розповів, що його разом з однокласниками змусили носити гарбузи з сільського баштану.

“Дітей змушували протягом двох уроків трудового навчання носити гарбузи, при цьому вони не були попереджені ні про головні убори, ні про змінний одяг. Менший син поскаржився на головний біль, на що вчителька відповіла, що не буде працювати лише, якщо принесе довідку. Вона ще й наголосила, що якщо діти не працюватимуть, то отримуватимуть “відповідні” оцінки”, – розповіла жінка виданню “Про все”, пише Depo.ua.

За її словами, вчителі не змогли пояснити, чому примусили дітей працювати на баштані.

“Ми з чоловіком і дітьми їздили із письмовим зверненням з приводу “гарбузового” питання до голови громади, у школі “замітали” гарбузові сліди. Чоловік пізніше поїхав і хотів побачити об’єми гарбузової плантації на шкільних ділянках (орієнтовно 15-20 соток) і ось що сфотографував: гарбузи зникли, бур’яни теж, видно свіжі сліди дискової борони. Цікаво, чому такий поспіх? До чого готується директор? У п’ятницю (17 вересня, – ред.) звертаюсь до прокуратури з приводу неправомірного використання праці дітей у школі”, – заявила вона.

Інцидент вже прокоментував освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Він наголосив, що не зовсім розуміє, навіщо та куди потрібно дітям носити гарбузи.

“Перше, що треба зробити – звернутися до директора із заявою, щоб надав копію навчальної програми з трудового навчання, де вказана тема “Перенесення гарбузів”. Якщо такої теми у навчальному плані немає, то можна припустити, що у цій школі практикується примусова дитяча праця. Я спілкуватимусь зі школою з приводу цієї ситуації”, – зауважив Сергій Горбачов.