Ситуація на Сході критична. Україна запросила НАТО на спільні військові навчання

Заступник керівника Офісу Президента України – Роман Машовець провів зустріч з Александером Вінніковим –  головою Представництва НАТО в Україні – інформує «Твоя Україна», посилаючись на прес-службу ОП України.

«Під час зустрічі було обговорено такі ключові питання, як: ескалацію Російською Федерацією ситуації на сході України, нарощування присутності російських військ біля українського кордону, можливі шляхи спільного реагування та подальший розвиток процесу інтеграції України до Альянсу.» – йдеться у повідомленні.

Роман Машовець подякував за підтримку з боку НАТО на шляху євроатлантичної інтеграції України та наближення її до стандартів Північноатлантичного альянсу.

«Ми дуже сподіваємося, що в найближчому майбутньому також отримаємо План дій щодо членства в НАТО», – наголосив він.

Заступник керівника Офісу Президента проінформував співрозмовника про погіршення ситуації на Донбасі, а також наголосив, що з початку цього року російські війська понад 570 разів порушили режим тиші. «Щотижня ми отримуємо сумні повідомлення про втрати серед наших воїнів на сході України.» – наголосив він.

«Російська Федерація не дотримується міжнародних домовленостей та всіляко демонструє небажання вести діалог у форматі Тристоронньої контактної групи і в Нормандському форматі. Російська сторона намагається зірвати мирний процес, а також режим повного і всеосяжного припинення вогню, встановлений 27 липня 2020 року», – зазначив Машовець.

За словами Машовця , наразі спостерігається скупчення російських військ вздовж кордону з України. Тож організація спільних навчань Збройних сил України з військовими НАТО, зокрема можливість спільних з авіацією країн НАТО повітряних патрулів у повітряному просторі України, сприятиме стабілізації ситуації у регіоні.

Також заступник керівника Офісу Президента України наголосив на важливості політичної реакції від керівництва НАТО на такі дії Росії.

Зі свого боку голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков висловив співчуття у зв’язку з тими втратами, яких зазнала Україна протягом останніх тижнів у боротьбі з російською агресією на Донбасі. Він наголосив, що вся інформація щодо ситуації на сході нашої держави та на кордоні з Росією буде передана у штаб-квартиру Альянсу в Брюсселі.

Представник НАТО нагадав, що у нещодавній плідній розмові Президента України Володимира Зеленського з Генеральним секретарем Альянсу Єнсом Столтенбергом співрозмовники погодилися з необхідністю сфокусуватися на запровадженні реформ, які наблизять Україну до НАТО.

Фото: Офіс Президента України

Читайте також: