“Серце Артемчика перестало битися”: помер 3-річний хлопчик, якому збирали гроші на лікування

2 жовтня, обірвалося коротке, але повне випробувань, життя маленького хлопчика – Артемка Скрипова із містечка Городок. Малюк із 2-річного віку боровся із страшною хворобою – раком симпатичної нервової системи (нейробластомою наднирника з метастазами у кістковий мозок).

Хвороба сина стала для батьків справжнім шоком. Напередодні свого другого дня народження Артем Скрипов захворів, температура піднялася до 40 градусів, хлопчик горів. Схвильовані батьки звернулися до лікарів. Вони боялися вірусу, а сталося ще страшніше – у вересні 2020 року в крихітного Артема діагностували рак четвертої стадії.

“Я довго не вірила у діагноз, моя душа заніміла від горя. Я почала усвідомлювати, що трапилося, коли побачила, як мій дворічний син збирає свої кучерики на лікарняному ліжку”, – говорила Ольга Скрипова.

Після хімії в Артема випадало волосся. Хлопчик дуже хвилювався, що всі його “круті пружинки” можуть розгубитися, і мама запропонувала йому постригтися машинкою та скласти “пружинки” у пакет. Артем погодився, вперше за два роки свого життя без сліз та вмовлянь підстригся. Мама та син збирали білі кучерики, як найцінніший скарб.

“Я казала сину, що в нього обов’язково виросте нове волосся, ще краще… Тобі просто треба вижити! І я, і Артемко, складаючи волосся у пакет, ми змирились зі своєю долею”, – розповідала мама хлопчика для сайту “Промінь тепла”, пише Твоя Львівщина.

Її син звик до життя у палаті і, що найстрашніше, звик до болю.


Але потім біль став нестерпним. Дитині кололи Морфін, але біль все одно не вщухав. Больові відчуття в ніжці виснажили хлопчика, забрали всі сили, він сильно схуд та втратив інтерес до життя, його годували через спеціальний зонд. В Україні хлопчику давали лише до 45% шансів на життя, в іспанській клініці – 85%, тож батьки хапалися за останній шанс.

Шукали кошти на лікування в Іспанії, мама Артема – медсестра, а тато – зварювальник, тому знайти для лікування сина понад 200 тис. євро було нереально, але тисячі українців допомагали їм у цьому. Але, на жаль, ні любов і самопожертва тата і мами, ні підтримка тисяч людей не змогли допомогти Артемкові одужати. 2 жовтня, трошки більше як за рік від встановлення діагнозу, його крихітне і виснажене болем та лікуванням серденько зупинилося.

“Сьогодні зранку перестало битися сердечко маленького Артемчика Скрипова, який об’єднав тисячі людей. Царство Небесне і світла пам‘ять. Артемчику, дякую тобі за все. Спочивай в обителі Раю, маленький мій ангелочку. Дякую всім, хто допомагав Артемчику. Співчуття батькам Олі і Юрі Скриповим та всій родині” – написала Олена Слободян.