Рекуператори: принцип роботи та характеристики

Виробники рекуператорів обіцяють бюджетне вирішення проблеми провітрювання, яке економить електроенергію та не потребує складного монтажу. Вони гарантують рятування від шуму, пилу та протягів при закритих вікнах. Але, щоб зробити правильний вибір, важливо уважно вивчити всі особливості цих пристроїв.

У цій статті розповідаємо про основні характеристики та принцип роботи рекуператорів повітря для квартири. Порівнюємо популярні моделі, показуємо всі переваги та недоліки . Ви дізнаєтеся, кому ці пристрої підійдуть, а для кого, навпаки, будуть марні. Також по цьому посиланню ви можете дізнатись ціни на рекуператор.

Що таке компактний рекуператор?

Рекуператор – це пристрій, який забезпечує приплив та витяжку повітря для кожного приміщення окремо. Через отвір у стіні прилад забирає повітря з вулиці, подає його до приміщення, а потім витягує відпрацьоване повітря. Рекуператор підігріває повітря до комфортної температури, практично не витрачаючи на цю електрику.

Рекуператор відмінної якості та за розумну ціну ви можете на сайті Rekyperator.com.ua.

Принцип роботи рекуператора

Рекуператор працює по черзі на приплив і відтік циклічно по 40-70 секунд – спочатку повітря рухається в один бік, а в кінці циклу змінює напрямок. В обидва боки повітря рухається по тому самому каналу. Повітря, що виходить із квартири на циклі витяжки, нагріває теплообмінник. А потім теплообмінник віддає тепло вуличного повітря, що входить, і підігріває його.

Крім роботи в циклі «притока – витяжка», тобто в режимі рекуперації, пристрої можуть працювати тільки на приплив або тільки на витяжку. Режим «витяжка» може знадобитися, якщо потрібно позбутися неприємного запаху в приміщенні, а режим «притоку» – для прискореного оновлення повітря в приміщенні.

Є рекуператори з двома повітрозабірними каналами, в яких один канал працює лише на приплив, а другий лише на витяжку. Повітря циркулює по обидва канали одночасно, без зміни циклів.

Від інших систем припливу рекуператори відрізняються тим, що їм не потрібна центральна витяжна вентиляція. Через цю особливість рекуператори підходять для компактних приміщень без витяжки – модульних будівель, побутівок, невеликих готельних номерів.
Там, де є центральна витяжка, рекуператор конфліктує із загальнобудинковою витяжною вентиляцією. На циклі витяжки вони працюють у протилежних напрямках, через що в далеких частинах кімнати, що провітрюється, повітря може застоюватися.

Рекуператори не стимулюють природну вентиляцію квартири, тому у ванних кімнатах, санвузлах та на кухні повітря не оновлюватиметься через відсутність постійного припливу. Це призведе до зайвого зволоження повітря та утворення зворотної тяги з вентканалу – задування в квартиру витяжного повітря із сусідніх квартир.