Провідні країни світу запасаються вакциною від Covid -19, в той час, як інші ризикують проґавити свій шанс

Провідні країни світу запасаються дозами вакцини від Covid, а люди, які живуть у малозабезпечених країнах, ризикують залишитись без вакцини – інформує “Твоя Україна”, посилаючись на “BBC“.

“People’s Vaccine Alliance” – заявляє, що майже 70 країн з нижчим рівнем доходу зможуть щепити лише кожного десятого громадянина.

Це попри те, що «Oxford-AstraZeneca» пообіцяла забезпечити 64% своїх доз людям  з малозабезпечених країн.

Вживаються заходи для забезпечення рівноправного доступу до вакцин у всьому світі.

Завдяки цьому зобов’язанню щодо вакцин, під назвою «Covax», вдалося забезпечити  ще 700 мільйонів доз вакцини, які будуть розподілені між 92 країнами, з нижчим рівнем доходу, які підписалися.

Але навіть з наявним планом, «People’s Vaccine Alliance» – (мережа організацій, включаючи Amnesty International, Oxfam та Global Justice Now) – заявляє, що обговорення недостатньо, і фармацевтичні компанії повинні ділитися своєю технологією, щоб переконатися, що виробляється достатня кількість доз.

Останні дослідження показали, що провідні країни світу придбали достатню кількість доз, щоб вакцинувати всю свою популяцію тричі, якщо ці вакцини схвалені до використання.

Наприклад, Канада замовила достатню кількість вакцини для вакцинації кожного канадця п’ять разів.

І хоча провідні країни представляють лише 14% світового населення, вони придбали 53% усіх найбільш перспективних вакцин на сьогодні.

“Кожен має змогу отримати рятувальну вакцину, незалежно від того у якій країні він живе, і скільки в нього коштів у кишені”, – каже Анна Марріотт, менеджер з питань охорони здоров’я «Oxfam’s».

“Але якщо ситуація погіршиться, мільярди людей у ​​всьому світі не зможуть отримати безпечну та ефективну вакцину проти Covid-19 найближчі кілька років”.

” People’s Vaccine Alliance ” – закликає всі фармацевтичні корпорації, що працюють над створенням вакцини проти Covid-19, відкрито ділитися своєю технологією, щоб можна було виготовити достатню кількість вакцини та зробити її доступною для  кожного потребуючого.

Це може бути зроблено з допомогою Всесвітньої організації охорони здоров’я Covid-19, що має доступ до технологій, – йдеться у повідомленні.

Компанія «AstraZeneca», яка виробляє вакцину проти Covid, розроблену Оксфордським університетом, пообіцяла зробити її доступною на неприбутковій основі для країн, що розвиваються.

Вона дешевша за інші і може зберігатися в холодильнику, що полегшує її розповсюдження по всьому світу.

Проте учасники кампанії кажуть, що одна компанія самостійно не може забезпечити достатню кількість вакцини для всього світу.

Вакцина «Pfizer-BioNTech» вже отримала схвалення у Великобританії, а найбільш почнуть вакцинувати цього тижня. Швидше за все, вона незабаром отримає схвалення від США та Європи, а це означає, що має пройти достатня кількість часу, перш ніж вона буде доступна іншим країнам.

Дві інші вакцини від «Moderna» та «Oxford-AstraZeneca» чекають схвалення відповідними структурами у ряді країн.

Російська вакцина «Sputnik» також оголосила позитивні результати випробувань, а ще чотири вакцини проходять клінічні випробування на пізніх стадіях.

Фото: BBC