“Врятував життя трьох”: лікарі вишикувалися в коридор пошани перед посмертним донором (фото)

У ніч на 12 жовтня в місті Івано-Франківськ відбулася трансплантація нирки від посмертного донора. Окрім того, вилучено серце і печінку, які пересадили у Львові.

Про це інформує Твоя Львівщина посилаючись на пресслужбу “КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради”.

Як повідомляють в “КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради”, донором став 54-річний франківець, який помер внаслідок важкої черепно-мозкової травми. Згоду на донорство підписали його рідні, а нирку отримав 31-річний львів’янин, який до того перебував на обліку та отримував діаліз упродовж семи років.

Пересадку лікарям допомагала здійснювати команда колег із Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова та Київського Інституту серця. Вони ж допомагали із вилученням органів. Серце і печінку повезли у супроводі патрульної поліції до Львова, де ці органи пересадили чоловікові та жінці.

Лікарі подякували донору та його близьким “коридором пошани”.



За словами медичного директора Андрія Яворського, сьогодні на обліку в Івано-Франківській області перебуває 180 людей, які потребують заміни органів. Як стверджує генеральний директор Остап Грищук, відтепер ми можемо спільними зусиллями рятувати життя українців вдома.

“Сьогодні відбулася історична подія, яка стала початком великого проєкту з порятунку життів: коли людина може послужити людині, коли свою згоду на благородну справу можуть дати родичі постраждалого, а лікарі професійно та злагоджено виконати свою роботу. Ми докладатимемо максимум зусиль, щоби люди могли отримати належну допомогу в нашому закладі”, – зазначає Грищук.


За інформацією Міністерства охорони здоров’я, це 39 мультиорганне вилучання в цьому році.

“Якщо минулого року ми зробили усього 9 трансплантацій серця, то цьогоріч уже 18. Цілеспрямована державна політика в цьому питанні дає свої результати. Зрештою, трансплантація є показником рівня медицини в цілому, тож злагоджений механізм всіх служб лікарні в цьому напрямку та добра координація з боку адміністрації закладу підтверджує належну готовність і бажання впроваджувати якісні зміни”, – каже генеральний директор Директорату високотехнологічної допомоги та інновацій МОЗ України Василь Стрілка.