Платити чи ні за доставку газу. Думка експерта

Уряд планує – щоб «не дратувати українців» – прибрати окремі платіжки за транспортування газу. «Зараз напрацьовується, щоб усе-таки не було окремих платіжок (за споживання газу і за транспортування газу – ред). Щоб була окрема величина, яку треба сплатити, але не дві платіжки, щоб не дратувати українців», – повідомив міністр енергетики Олексій Оржель. У коментарі експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко пояснив, що українців найбільше дратує не кількість платіжок, а суми в них.

«Буде одна платіжка або дві, не має значення, якщо люди не можуть платити за рахунками. Звісно, якби розробили єдину платіжку на абсолютно всі види послуг, то може це було б істотно. Але такого не передбачається», – прокоментував Дяченко.

Він вказав, що плата за транспортування – не зовсім коректне позначення, це плата за приєднання. Крім того, проблема в тому, що поділ призводить до підвищення, а не в тому, що з’явилася зайва платіжка, уточнив він.

Також енергетик акцентував увагу на тому, що українці дійсно повинні платити за транспортування газу незалежно від того, користуються вони їм чи ні.

«Є роботи, які необхідно здійснювати на газопровідній системі незалежно від того, чи користувався споживач чи ні. Огляд, планові ремонтні роботи, підтримка системи в робочому стані – це все «умовно постійні» витрати. Це європейський підхід», – прокоментував Сергій Дяченко.

За його словами, якщо споживач не хоче платити, доведеться відмовитися від послуги. Але виникає питання, чи є технічні можливості для цього.

На думку енергетика, рішення з поділом дійсно несвоєчасне, але вже існує законодавчо і його доведеться виконувати. Хоча набагато доречніше було б відрегулювати ціни, щоб люди могли тягнути оплату рахунків.

Сергій Дяченко пояснив, що зараз є всі можливості для реально істотного зниження цін на газ, що набагато більше допомогло би не дратувати українців, ніж скорочення кількості платіжок.

«По-перше, дуже різко впали європейські ціни на газ. По-друге, виник профіцит газу. Зниження ціни на газ в Україні не відповідає тому, що сталося в Європі, де в кілька разів знизилася вартість. Ціни могли би бути істотно нижче, якби українська влада поводилась чесно стосовно споживача. Зараз найнижчий рівень цін на газ за останні 10 років», – прокоментував Сергій Дяченко.