Парламент ратифікував Стамбульську конвенцію: що це означає

Верховна Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію щодо запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами. Про це повідомили народний депутат Ярослав Железняк та Андрій Осадчук.

“за” проголосувало 259 депутатів, “проти” було тільки 8 голосів.

Зокрема, з фракції “Слуга народу” ратифікацію конвенції підтримали 193 нардепа, “ЄС” – 9, “Батьківщина” – 0, “Платформа за життя та мир” – 15, “За майбутнє” – 2, “Голос” – 10, “Довіра” – 13, “Відновлення України” – 12, позафракційні – 5.

Зазначимо, що це рішення, яке відкладали багато років, зокрема, через позицію Всеукраїнської ради церков, було особливо важливими для Нідерландів та Швеції – двох країн-скептиків, які зрештою погодилися підтримати статус кандидата для України.

Крім того, ратифікація Стамбульської конвенції вважається гарним сигналом напередодні саміту ЄС щодо готовності України впровададжувати необхідні реформи, оскільки для держав-членів ЄС це є своєрідним «маркером цивлізованості».

Що таке Стамбульська конвенція

Стамбульська конвенція – міжнародна угода Ради Європи щодо насильства проти жінок та домашнього насильства, відкрита для підписання 11 травня 2011 у Стамбулі, Туреччина. Конвенція охоплює низку заходів з запобігання та протидії насильству, захисту його жертв, переслідування та покарання кривдників.

Документ визнає насильство стосовно жінок і порушенням прав людини, і видом дискримінації; встановлює чіткий зв’язок між досягненням рівноправності між жінками і чоловіками та викоріненням насильства над жінками.

Конвенція пропонує державам встановити кримінальну відповідальність за основні види насильства стосовно жінок (такі як переслідування, примусовий шлюб, ушкодження жіночих геніталій, примусовий аборт, примусова стерилізація) і забезпечити належне та ефективне покарання за насильство.

Крім того, кримінальним злочином визнається сексуальне домагання вдома, на роботі, в транспорті, на вулиці чи де-інде, а також фізичне чи психічне насильство, примусові аборти, стерилізацію та примусовий шлюб.

Станом на сьогодні Стамбульську конвенцію підписали 45 країн та Європейський Союз і ратифікували 36 країн. 12 березня 2012 року Туреччина стала першою країною, яка ратифікувала Конвенцію. Документ набрав чинності 1 серпня 2014 року.

У березні 2021 року Туреччина скасувала свій підпис і ратифікацію Стамбульської конвенції з формулюванням, що вона використовувалася для “нормалізації гомосексуальності“.

Україна підписала Стамбульську конвенцію 11 липня 2011 року, але до сьогодні не могла ратифікувати. Спроби підтримати документ у парламенті були у 2016 та 2019 роках.