Нові платіжки за газ: чи потрібно міняти лічильники та як подавати показники

Споживач буде і надалі щомісяця передавати показники лічильника в кубічних метрах.

Про це йдеться в матеріалі УНІАН.

фото УНІАН Володимир Гонтар

З 1 травня 2022 року в платіжках українців за газ кубометри використаного газу замінять енергетичними одиницями – кіловат-годинами.

Чи потрібно міняти лічильники:

У Міністерстві енергетики України підкреслюють, що для переходу на нову систему громадянам не потрібно міняти газові лічильники.

Як подавати показники:

Споживач буде і надалі щомісяця передавати показники лічильника в кубічних метрах в особистому кабінеті своєї газорозподільної компанії.

Відповідальними за переведення спожитого газу в енергетичні одиниці будуть оператори газорозподільних мереж.

Далі переведені в кіловат-години обсяги енергії (аналогічно як це відбувається зараз з кубометрами газу) передаються постачальнику газу, який сформує, виходячи з цього, платіжку для споживача.

Ціна у квитанції буде виставлена за енергетичну одиницю.

«На нашу думку, це справедливий підхід, оскільки газ відрізняється за кількістю виділеної енергії при згорянні, це залежить від родовища, на якому газ добули», – сказав Немчинов.

Різниця калорійності газу в різних регіонах може сягати 4 відсотків, тому місячні платіжки за газ всередині країни будуть різнитися.

Як буде проводитися розрахунок енергії:

У «Регіональній газовій компанії» розповіли, що кількість спожитої енергії в кіловат-годинах, гіга-калоріях і джоулях у квитанціях вказується з 2016 року.

Розрахунок спожитої енергії буде проводитися за формулою на підставі характеристик поставленого газу на кожному окремому маршруті, яким він подається.

«На сайті кожного облгазу є такий розділ, в якому щомісяця публікуються фізико-хімічні показники. Кожен споживач може бачити показники газу, що транспортується, у квитанції або на сайті вже п’ять років», – пояснили в компанії.

Водночас у «Регіональній газовій компанії» повідомили, що порахувати скільки коштує, наприклад, 100 кубометрів спожитого газу при переведенні на кіловат-годинник можна самостійно.

Необхідно подивитися в платіжку на графу середньозважена вища теплота згоряння”, наприклад, показник дорівнює 10,77, тоді кількість спожитої енергії за 100 кубів дорівнює 1077 кіловат-годин.

Щоб порахувати вартість кіловат-годин необхідно застосувати формулу: ціна газу (7,99 гривень за кубометр) плюс тариф на розподіл (середній по країні 1,1 гривень за кубометр) і все це розділити на коефіцієнт теплоти згоряння – тобто 10,77. У цьому прикладі ми отримали 0,84 гривні за кіловат-годину з транспортуванням.

Разом виходить, що 1077 кіловат-годин (100 кубометрів) газу коштуватимуть 904 гривні.