На Старосамбірщині відреставрують ратушу за 15 млн.грн.

Цього року заплановано ремонтно-реставраційні роботи ратуші, яка розташована у селі Нове Місто Старосамбірського району. Сума коштів, яку потрібно витратити на реставрацію, складає понад 15 млн.грн. та відбуватиметься на замовлення місцевої селишної ради у співфінансуванні з Проектом “Ковбойки. Український дикий захід” за фінансування ЄС в межах ініціативи “Мери за економічне зростання”.

Про це інформує Твоя Львівщина посилаючись на ІА Дивись.info.

Ратуша села Нове Місто з червня 2010 року має статус пам’ятки архітектури та охороняється Законом України.

У 2020 році виготовили нову проектно-кошторисну документацію для реставрації ратуші у Новому місті, адже ПКД, яка була розроблена у 2015 році потребувала коригування. Тоді відповідних коштів для реставрації цієї пам’ятки не знайшли.

“Таку пам’ятку як новосільська ратуша дуже важливо зберегти, адже це частина нашої історичної і національної спадщини, яку ми повинні передати майбутнім поколінням. Саме тому, у межах нашого проекту за фінансування Європейського Союзу у межах ініціативи «Мери за економічне зростання» ми невідкладно взялися виготовляти проектно-кошторисну документацію, адже 110-річна пам’ятка давно потребує ремонту та реставрації. На даному етапі ми ведемо переговори з підрядною організацією, яка, сподіваємося, у найближчий час розпочне працювати над реставрацією”, – зазначив керівник Проекту “Ковбойки. Український дикий захід” Дмитро Якимець.


У межах майбутнього проекту планують здійснити комплексну реставрацію дзвіниці, повернувши їй початковий вигляд. Зараз на вежі ратуші – металеве покриття.

Реставраційні роботи відбуватимуться у кілька етапів. У першому етапі передбачається капітальний ремонт та реставрація даху, вежі зі сходам та горища. Згідно з проектом останнє планують використовувати як туристичний осередок та місця відпочинку мандрівників, а також для розвитку місцевого бізнесу.

Завершити першу чергу реставраційних робіт планують у 2021 році. Сума коштів, яку затратять на першу чергу – це близько 1,5 мільйона від селищної ради, а також близько 3,5 мільйона гривень, які передбачено Проектом. Загальна сума проекту, відповідно до документів, складає понад 15 млн. грн.


Цікавий факт про ратушу

Новоміська ратуша унікальна тим, що є однією з небагатьох ратуш в Україні, побудованих у стилі модерн.