На Сколівщині група людей самопроголосила сільську раду, вибрала голову і ухвалила рішення про прапор

7 грудня, у селі Верхня Рожанка, що на Сколівщині, кілька місцевих жителів провели збори, на яких оголосили про створення сільської ради, а також ухвалили рішення про те, що державним прапором у селі буде жовто-блакитний стяг, а не блакитно-жовтий, як встановлено Конституцією.

Про провокативний захід повідомило видання Дивись.Info, інформує Твоя Львівщина.

Про так звані збори громади на своїй сторінці у Фейсбуку повідомив Віктор Палас – журналіст інформаційної агенції «Стоп корупція ТВ», який вів відеозапис «створення» сільської ради. Проте у «Стоп корупція» повідомили, що ГО «Стоп корупції» не має відношення до цих подій та засуджує подібні заходи, навіть якщо вони не мали злочинної мети, а Віктор Палас перебував у Верхній Рожанці як приватна особа. Детальніше про позицію ГО “Стоп корупції” тут.

Як видно на відео, збори відбуваються на кухні, присутні на них близько п’ятнадцяти осіб, а головує тут пан Анатолій Балахнін – мешканець Дніпра. Вони обрали головою Вехньорожанківської сільської ради Богдану Шкелебей, також обрали депутатів. Згідно із відеозаписом, пан Балахнін приїхав до Верхньої Рожанки на запрошення місцевих мешканців, які вважають, що були у незаконний спосіб позбавлені своїх земельних наділів. Відтак, на зборах ухвалили рішення створити власну сільську раду.

«Це вперше в історії України сьогодні створена Великорожанківська сільська рада», – коментує на відео Віктор Палас. На одному з відео видно, як Анатолій Балахнін передав обраній «голові» Богдані Шкелебей рішення зборів, заявивши: «Це ваші повноваження. Більше повноважень на цій території, ніж у вас, ніколи ні в кого не було. Це максимум, який можливий. Це максимальна довіра, це максимально легально і легітимно. Я вас вітаю з цим».

Далі учасники так званих зборів перейшли до розгляду питання державних символів і вирішили прийняти прапор, який буде їх відрізняти від решти України – жовто-синій.

Відео можна переглянути на сторінці Віктора Паласа та на ютуб каналі самого Анатолія Балахніна.


Зазначимо, що Село Верхня Рожанка налічує понад 1100 мешканців і до 2017 року було у складі Нижньорожанківської сільської ради, а потім увійшло до Славської ОТГ.

За даним фактом СБУ у Львівській області відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 109 (дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади) ККУ. Винуватцям злочину загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

Село Верхня Рожанка