На Перемишлянщині відбувся вишкіл та похід до криївок в Унівському лісі

26 січня 2020 року представники ВО Свобода та Пласту м. Перемишляни відвідали дальню криївку в Унівському лісі.

Про це з Твоєю Львівщиною поділилися організатори та учасники походу.

Похід до криївок ініціювали свободівці Михайло Сохоцький та Богдан Кроншталь. Дальня Унівська криївка облаштована на відстані приблизно 1,5 кілометра від монастиря. По дорозі до неї група зупинилася біля каменю, де свого часу таборував загін сіроманців, командиром якого був Дмитро Карпенко на псевдо Яструб. Прибувши на місце, учасники помолилися. В поході також були й учасники російсько-української війни на Донбасі. Це Василь Попко та діючі контрактники Назар Кривий і Олександр Лесик. До отого ж вони провели для молоді невеликий вишкіл з навиків стрільби. За це пластуни дякують пану Богдану, який є власником ресторану “Дідова Клуня” і погодився надати зброю для вишколу.

Після цього мандрівники зупинились на перекус, а далі знову до справи навчання. Вчилися закладати “шумові розтяжки” і ще до полудня розділилися на дві команди: одні вправлялися у стрільбі, тим часом другі пішли шукати з металошукачем предмети, які могли б залишитися там з часу тих буремних подій. І таки знайшли. Це була куля від мисливської рушниці або від мушкета та стара, маленька, кована підкова, якими в старовину підковували чоботи. Усі знахідки передали в монастирський музей.

Дуже несподівно було натрапили посеред зими на гриби. Ото зими пішли! Не те, що за часів УПА, коли небезпечно було пересуватися лісом щоб не залишати слідів на снігу…

Вже на зворотньому шляху учасники походу вступили на Чернечу гору, де є ще одна криївка. Посиділи і в ній. По дорозі додому зайшли на кладовище Унівського монастиря. Помолилися за упокій бійців, які полягли в бою на Чернечій горі, а також за монахів і людей, які там захоронені (в тому числі Василь та Юліан Вороновські, новопредставлений старець схимонах Олександр). Зайшли на молитву і в сам Святоуспенський Унівський монастир, де мали зустріч з настоятелем лаври о. Макарієм. Отець Макарій благословив мандрівників. Також пластунські гуртківці заручилися підтримкою та тісною співпрацею з о. Макарієм і він на знак дружби подарував дарунки.

Ось такою цікавою, корисною та пізнавальною виявилась недільна мандрівка Перемишлянських свободівців з пластунами.