На Львівщині 7-річна дитина опинилася в реанімації з правцем

Семирічна дівчинка з Мостищини, в якої виявили правець, зараз знаходиться у важкому стані. Їй ввели імуноглобулін проти правця, але через судоми підключили до апарату ШВЛ та ввели в медикаментозний сон. Це перший випадок правця за два останні роки на Львівщині.

Про це інформує Твоя Львівщина посилаючись на сайт Тvoemisto.tv.

За словами завідувачки реанімаційного відділення львівської дитячої лікарні ОХМАТДИТ Віри Приймакової, у реанімацію дівчинка поступила з судомами та вираженим тризмом (напруження жувальних м’язів, що утруднює відкривання рота), яке притаманне для правця. Щеплення від правця вона мала, але лише в річному віці.

“Дівчинку від правця вакцинували лише в рік, у 6 років ревакцинацію не проводили. Мама спочатку запевняла лікарів, що всі потрібні щеплення її дитина має, але коли подивились у карту імунізації, то зрозуміли, що ревакцинації у 6 років не має”, – розповіла Віра Приймакова.


Як стало відомо, ця дівчинка поступила півтора тижні тому, спочатку у травматологічне відділення із зламаною рукою. Їх надали всю необхідну допомогу. Згодом вона знову поступила туди ж на повторну репозицію кісток. Цього понеділка дитина поступила у стаціонар зі скаргами, що є посіпування в тілі.

“На другій операції лікар помітив, що є мінімальне садно, а з понеділка клініка посилилася – дівчинку почало судомити, з’явився тризм, сардонічна посмішка (стійка гримаса, яка обумовлена судомним скороченням м’язів обличчя, кути роту при цьому відтягнуті вниз і назад з утворенням зморшок та складок шкіри, щелепи сильно стиснуті). У середу її перевели в реанімаційне відділення. Зараз вона перебуває без свідомості, бо навіть найменші рухи призводили до судом. Тобто, її знерухомили та дають протисудомні препарати”, – розповіла лікарка.


Що саме стало причиною виникнення небезпечного захворювання і коли це трапилося, до кінця не відомо. Але Віра Приймакова каже, що якби були усі необхідні щеплення, цього б не сталося.

“На тілі дівчинки є маленькі подряпини, на які батьки, може, й не звертали вагу. Тому зараз чітко сказати, що саме чи яка подряпина стала причиною правця, сказати важко. Але виглядає, що це якраз подряпина на руці – це місце змінене, ущільнене, із невеликою раною. Але, фактично, дитина не мала ніякого імунітету до хвороби і навіть через мінімальну подряпину вона заразилася”, – каже завідувач відділенням.


Цієї середи дівчинці ввели повну дозу імуноглобуліну. У понеділок зможуть оцінити, чи ліки та саме лікування дали результат.

“Якщо матимемо хоч більш-менш позитивну динаміку, будемо зменшувати кількість седативних препаратів. Зараз щось говорити зарано”, – каже Віра Приймакова.


Як уточнила головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко-Іванченко, щеплення, яке б захистило від правця, дівчинка отримала лише у тримісячному віці.

“Дівчинка мала лише одне щеплення – у віці три місяці. Загалом, вона не мала вакцинального комплексу, а, відтак, захисту від хвороби. Завдання вакцинації у перші місяці – створити первинний вакцинальний комплекс, а далі потрібні ревакцинації – у 18 місяців, 6 років, а потім кожні 10 років, щоб підтримувати рівень антитіл на захисному рівні”, – каже Наталія Тімко-Іванченко.


Ілюстративне зображення

Нагадаємо, правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. У важких випадках хворий вигинається дугою, спираючись на п’ятки і потилицю. Якщо негайно не розпочати лікування, пацієнт може і померти. Правець може спричиняти важкі ускладнення – асфіксію та зупинку серця.

Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини, бо спори бактерій живуть у грунті і кишковому тракті тварин. Від людини до людини це захворювання не передається.

Захиститися від цієї хвороби, як кажуть лікарі, можна лише вакцинацією. Дітям слід отримати щеплення у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим потрібно поновлювати щеплення від правця кожні 10 років.

Якщо людина травмувалася чи отримала поранення, вона може почуватися безпечно лише за умови, що від моменту проведення останнього щеплення минуло 5 років. Якщо більше, то щоб не допустити розвиток правця, треба провести екстрену профілактику.