На Львівщині вперше інвентаризували дерева за допомогою сучасної американської методики

Пілотна громада з Львівщини приєдналася до світової спільноти i-Tree Eco!

В Новороздільській міській громаді, Львівської області розпочали перший етап реалізації проєкту Прозора та партисипативна система інвентаризації зелених зон в Україні: iTree4UA”, що має на меті забезпечити повну функціональність інструменту i-Tree Есо для повноцінного використання в громаді задля оцінки екосистемних послуг дерев у кількісному та грошовому виразі. Інвертаризацію проводить громадська організація “Агенція Розвитку Розділля”, яка стала однією з трьох організацій України що отримали право пілотного впровадження американського інструменту.

Команда волонтерів першого польового виїзду

Вчора, 27 червня відбувся перший польовий виїзд. Організатори зазначають, що їм вдалось виміряти більше 60 дерев ( по 12 різних даних з одного дерева ). Для першого вимірювання вибрали парк-пам’ятку «Санаторій Розділ» розташований в селищі Розділ.

Сьогодні команда волонтерів Пілотна інвентаризація дерев у Новороздільській ТГ. Впровадження інструменту iTree Eco працювала на території парку пам’ятки Розділ біля палацу Лянцкоронських.

Маємо амбітну ціль – відновлення цього парку. Початок поклали сьогодні провівши перший етап інвентаризації зелених насаджень за допомогою американської платформи i-Tree. Приємно, що саме наша громадська організація отримала можливість першою на Львівщині впровадити цей продукт.

В рамках проєкту “Прозора та партисипативна система інвентаризації зелених зон в Україні: іTree4UA” волонтери оглянули і за допомогою сучасних приладів зафіксували параметри більше 60 дерев. Серед цих дерев рідкісні види : катальпа, сосна Веймута, гінкго білоба, секвоя та інші.

Дякуємо волонтерам та працівникам регіонального ландшафтного парку ” Стільське Горбогіря” за допомогу в реалізації цього важливого проекту.

Пілотний проєкт здійснюється у рамках проєкту “Прозора та партисипативна система інвентаризації зелених зон в Україні: iTree4UA” за координації ГО УЕК Зелена Хвиля та за фінансової підтримки US Forestry Service International Programs у партнерстві з The Davey Tree Expert Company (розробники продуктів i-Tree у США) зазначили організатори в звіті на своїй офіційній сторінці.

Організатори проекту громадська організація “Зелена хвиля” зазначають, що дерева надають нам безліч екосистемних послуг: поглинають вуглець, продукують кисень, затримують вологу в грунті, очищують повітря тощо. Технології оцінки таких послуг у грошовому еквіваленті при обліку дерев відсутні в Україні, але є вкрай необхідними – це надає можливість ефективної адвокації захисту дерев у населеному пункті. Дерева та їхні екосистемні послуги є надзвичайно важливими в адаптації громад України до негативних проявів зміни клімату та захисті мешканців громад від хвиль тепла та аномальних температур повітря влітку. 

 Проєкт iTree4UA реалізується з вересня 2021 по грудень 2022 року та має на меті забезпечити повну функціональність інструменту i-Tree Есо для повноцінного використання в усіх громадах України задля оцінки екосистемних послуг дерев у кількісному та грошовому виразі. Проєкт має створити аналітичні та технологічні передумови для запуску інтерактивної та прозорої системи інвентаризації міських дерев в Україні на основі технологій i-Tree для отримання переваг місцевих громад та навколишнього середовища під загрозою зміни клімату.