На Жовківщині викуплять земельні ділянки у селян для будівництва автомобільної дороги

Для будівництва північної об’їзної дороги Львова необхідно викупити 40 приватних земельних ділянок. В межах Жовківського району цей проект насамперед стосується сіл Малі Підліски, Ситихів, Гряда, Зашків, Завадів.

Зокрема сьогодні, 25 квітня, голова Жовківської РДА Роман Черніховський спільно з представниками Львівської облдержадміністрації та Служби автомобільних доріг у Львівській області наручно вручили власникам ділянок, через які проходитиме об’їзна Львова, повідомлення про їх викуп.

“Максимально підтримуємо усі проекти, які сприяють розвитку Жовківщини, зокрема, й будівництво північної ділянки автомобільної об’їзної дороги навколо Львова. Безперечно, це – довготривалий проект, але надзвичайно потрібний, адже така дорога не лише розвантажить обласний центр, а й налагодить якісне транспортне сполучення між районами області і покращить доїзд у віддалені села” – зазначив Роман Черніховський.

Ті ділянки, де ростуть рослини, обіцяють викупити з урахуванням вартості кожної рослини, а якщо на приватизованій земельній ділянці збудований будинок – його викуплять за ринковою вартістю, або нададуть рівноцінну по вартості заміну, наприклад квартиру.

Нагадаємо, цього року ЛОДА виділила 16 млн грн для викупу ділянок під суспільні потреби. За словами посадовців, закон дозволяє навіть через суд викупити землю для суспільних потреб за ринковою ціною. Проте на думку посадовців з департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку ЛОДА, мешканці сіл повинні самі виступити з ініціативою відведення земельних ділянок, вилучення її у комунальну власність та передати для потреб автодору.

Будівництво автодороги хочуть розпочати вже у 2021 році і будуватимуть упродовж чотирьох років та відкриватимуть у два етапи: від Бірок до Гряди та від Бірок до Запитова. Дворівневі розв’язки на перетині з іншими трасами планують збудувати у Бірках, Гряді та біля Запитова, тобто на перетині з дорогами Київ – Чоп, Львів – Рава-Руська та Львів – Краковець.

Дорога матиме по дві смуги у кожному напрямку, огородження, аби на неї не могли вийти люди чи звірі, сім мостів, три шляхопроводи. У місцях дворівневих розв’язок буде освітлення. А у населених пунктах – шумозахисні екрани від 2,5 м до 4 м заввишки. Що цікаво, дорога матиме цементно-бетонне покриття товщиною 26 см. У Львівській області таких доріг ще немає.