Найпоширеніші помилки при утепленні будинку

Повна теплоізоляція будівлі призводить до помітного зменшення витрат на опалення. На жаль, при виконанні робіт доволі часто допускають будівельні помилки, які знижують ефективність утеплювача. Нижче ми представимо список найпоширеніших. Можливо, їх аналіз дозволить вам уникнути недоліків у вашій будівлі.

1. Відсутність проекту

Дуже часто, беручись за утеплення будинку, це роблять навмання, забуваючи (або бажаючи заощадити) про проект теплоізоляції. Безумовно, в деяких випадках може пощастити і будинок буде утеплено відмінно. А якщо ні? В цьому разі чималі кошти, час та людська праця будуть витрачені марно – в приміщенні буде так само холодно. Щоб уникнути такої «заманливої» лотереї, слід замовити проект у компанії з репутацією. У Львові, до речі, їх немало. Коштує це відносно недорого, між тим, вам підберуть найбільш відповідний для вашого будинку вид ізоляції, розрахують його оптимальну товщину та необхідну кількість матеріалу.

2. Незахищеність будинку під час робіт

Багато хто, проводячи роботи з утеплення, забуває про захист вікон та дверей від потрапляння на них будівельного клею. Між тим, потрапивши на скло, раму або полотно дверей, він може призвести до появи плям, які неможливо видалити. Звісно, це напряму не стосується ізоляційних властивостей будинку, але точно не додасть йому естетичної привабливості.

3. Зависока температура стін під час виконання робіт

Виробники систем теплоізоляції вказують температури, при яких можна працювати з їхнім матеріалом. Зазвичай це діапазон від – 5° до +30° C, але на практиці не кожен підрядник враховує ці вказівки. Встановлення часто проводиться в сонячні літні дні на стінах, орієнтованих на південь. Однак слід пам’ятати, що, наприклад, пінопласт монтується на мокрому розчині, який повинен рівномірно висохнути в потрібному темпі. Занадто тепла, абсорбуюча стіна «забере» вологу з розчину і зробить зв’язок між плитою пінопласту та стіною нестійким.

4. Закріплення плит дюбелями одразу після приклеювання

При утепленні стін мокрим методом використовується клейовий розчин, якому треба дати від 24 до 48 годин для повного зчеплення. Тільки після цього рекомендується виконувати закріплення дюбелями. На практиці багато підрядників фіксують плити ізоляції відразу після приклеювання до стіни. Це призводить до пошкодження сформованих клейових з’єднань, а отже, і до зниження їх міцності.

5. Відсутність зміщення плит

Помилки також проявляються в самому розташуванні плит пінопласту (мінвати). Рекомендується укладати їх у так званому шаховому порядку, зміщуючи на половину ширини. Завдяки цьому краї матеріалу не будуть збігатися. Це у свою чергу зменшить ризик утворення тріщин на фасаді.

6. Монтаж ізоляції на стару штукатурку

Найпоширенішою помилкою є недостатня підготовка основи. Не слід встановлювати утеплювач на стару нестійку штукатурку. Рекомендується видаляти її з поверхні стіни перед початком робіт. Також стіну слід очистити від залишків фарби, бруду тощо, і ретельно обробити ґрунтівкою.

Тут наведені лише найпоширеніші помилки, які скоюють при утепленні будівель. На практиці ускладнень може бути набагато більше. Відтак, взявшись до справи з усією можливою поміркованістю та уважністю, ви зможете уникнути і їх.