МОЗ оновило протокол лікування COVID-19: що змінилося

Міністерство охорони здоров’я внесло зміни до протоколу лікування коронавірусної хвороби COVID-19.

Про це під час брифінгу повідомила перший заступник міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як, передає кореспондент Укрінформу, пише Твоя Львівщина.

“6 квітня наказом №638 було затверджено зміни до протоколу лікування COVID-19. Додано тоцилізумаб для лікування пацієнтів з критичним перебігом COVID-19”, – сказала вона.

Окрім того, було змінене дозування цього препарату для пацієнтів з тяжким та критичним перебігом інфекції: рекомендована доза після внесення змін становить 8 мг на 1 кг маси тіла однократно, тоді як раніше рекомендувалося двократне введення по 400 мг. У разі прогресування дихальної недостатності лікарі можуть розглянути введення більших доз кортикостероїдів.

Також були оновлені рекомендації щодо призначення антибактеріальної терапії коінфекції та суперінфекції. “Нагадуємо, що пацієнтам з підозрюваним чи підтвердженим COVID-19 з легким перебігом заборонено призначати антибактеріальні препарати з профілактичною метою”, – підкреслила Садов’як.

Пацієнтам із середньоважким перебігом COVID-19 заборонено призначати антибактеріальну терапію без наявної клінічної підозри або наявності бактеріальної інфекції.

Заступниця міністра зазначила, що це вже сьоме оновлення протоколу лікування коронавірусної інфекції.

Як повідомлялося, в Україні за минулу добу, 8 квітня, зареєстрували 19 676 нових випадків COVID-19. Померли 419 людей, госпіталізовано 4 936 осіб. За весь час пандемії в Україні захворіли – 1 823 674 особи; одужали – 1 395 104 особи; летальних випадків – 36 381.