Минулого тижня на Львівщині двоє людей померли від грипу

У період з 17 по 23 лютого (8-й тиждень 2020 року) в Львівській області захворіло на гострі респіраторні  інфекції 14 052 особи, що на 1 644  випадки  менше  як за попередній тиждень (7-й тиждень 2020 року).

Ілюстративна світлина

У Львівській області минулого тижня зареєстровано 2 летальні випадки від грипу серед  дорослих: жінка віком 64 роки та чоловік 78 років та ще один випадок в період з 10 по 16 лютого померла жінка віком 66 років. Захворілі звернулись за медичною допомогою на 3-4-й день захворювання. Стан ускладнився через наявність супутніх захворювань – цукрового діабету, хвороб серцево-судинної системи та нирок. Лабораторно підтверджений вірус грипу типу А.

Про це повідомляє Твоя Львівщина, посилаючись на Львівський обласний лабораторний центр МОЗ Україна.

На 12 адмінтериторіях зафіксовано перевищення епідемічного порогу: Буський, Дрогобицький, Жовківський,  Кам’янка-Бузький, Миколаївський, Перемишлянський, Пустомитівський, Радехівський, Сколівський, Турківський райони, міста Самбір, Червоноград. Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 53,5% (захворіло дітей до 17 років –7 517 осіб). 


У місті Львів за цей же період захворіло відповідно 3811 осіб  (8-й тиждень 2020 року) та 3843 особи (7-й тиждень 2020 року). Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 48,3%.


Протягом минулого тижня було госпіталізовано з діагнозом  ГРВІ в інфекційні стаціонари області 381 особа, у тому числі 257 дітей віком до 17 років.

Починаючи з 29 січня 2020 року в Львівській області в окремих навчальних закладах у зв’язку з високим рівнем захворюваності на ГРВІ та грип введені тимчасові обмежувальні заходи шляхом призупинення навчально-виховного процесу.

Станом на 21.02.2020 року призупинено навчання у 17 загальноосвітніх  закладах на 8 адміністративних територіях області: Сокальський  (7 шкіл), Жидачівський (2 школи), Мостиський  (2 школи), Перемишлянський, Пустомитівський, Радехівський, Самбірський (по 1 школі); місто Львів (2 школи).  Відновлено навчально-виховий процес у 728 школах та 59 ДНЗ.

Ілюстративна світлина


Профілактика


Найкращий спосіб вберегтися від сезонного грипу — щорічна вакцинація. 
Одне щеплення захищає упродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів. Вакцинуватись бажано всім, але життєво важливо і в першу чергу треба щепитися особам з груп ризику: особам з хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин, особам віком понад 65 років, особам, які перебувають у закладах тривалого догляду, дітям, віком 6 міс. – 5 років, персоналу медичних закладів, вагітним. 

За тиждень у Львівській області отримали щеплення проти грипу 40 осіб, в т.ч. з групи ризику 20 осіб. Спочатку епідсезону у Львівській області щеплено проти грипу 12 017 осіб.

Для епідсезону 2019-2020 року в Львівській області  наявні дві вакцини від грипу:  «Ваксигрип», виробництва Франції (Санофі Пастер) та «Джі Сі Флю», виробництва Кореї (Грін Кросс Корпорейшн).

Ілюстративна світлина

Як захиститися від грипу?


Нагадуємо ефективні методи щоденної профілактики, застосування яких знизить ризик захворіти:

  • Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель. Якщо захворіли ви,  тримайте дистанцію поруч з іншими, щоб вберегти їх від хвороби. Уникайте місць скупчення людей, масових заходів. Одягайтеся по погоді. Стежте, щоб ноги не промокали, одежа захищала від холоду і вітру, носіть теплий головний убір та рукавички.
  • Захворіли — лишайтеся вдома. Якщо можливо, візьміть вихідний з роботи або навчання. Грип  та простудні інфекції швидко передаються іншим, тож  перебування хворого в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.
  • Прикривайте ніс та рот під час кашлю та чхання  ніс та рот ліктем або серветкою  — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.
  • Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.
  • Намагайтеся не торкатися руками обличчя. Очі, рот та ніс для мікробів, як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів та вірусів, торкаючись ними обличчя ви збільшуєте  шанси потрапляння їх в організм.
  • Привчіть себе до корисних звичок. Ретельно очистіть та продезінфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Регулярно провітрюйте приміщення. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий. Стежте за достатньою тривалістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною  вітамінізованою їжею.
  • Якщо Ви захворіли не потрібно займатись самолікуванням, а зверніться до свого сімейного лікаря. Тільки лікар зможе правильно оцінити важкість стану, поставити діагноз та призначити правильне  лікування. 
Ілюстративна світлина