Мешканців Перемишлянщини попереджають про небезпеку ботулізму

В 2019 році у Львівській області зафіксовано 2 випадки захворювання на ботулізм.Один з них в Перемишлянському районі.Про це пише “Твоя Перемишлянщина” посилаючись на ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області.

Зазвичай такі випадки повязують з вживанням домашніх консервованих грибів, м’ясних консервів домашнього приготування (тушонка).

Ботулізм – небезпечне харчове отруєння людей, яке виникає в результаті споживання продуктів харчування, що містять ботулотоксин, пов’язане з ураженням нервової системи. У більшості випадків ботулізм пов’язаний із споживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування: мариновані або засолені гриби домашнього консервування, м’ясні, рибні консерви домашнього виготовлення (тушонки, паштети), які герметично закриті в банки, копчена або в’ялена риба, м’ясні та ковбасні вироби домашнього виготовлення, які забруднені спорами збудника ботулізму.

Проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах (в’ялена риба). Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння («туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, з’являється сухість у роті, відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі та погіршується ковтання їжі, зміна тембру і висоти голосу)  не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до найближчого лікувально-профілактичного закладу. Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину.

ботулізм: причини , симптоми , наслідки
ботулізм: причини , симптоми , наслідки