Мешканець Дрогобича намагався вивезти з України 150 тисяч пачок сигарет

На Львівщині СБУ затримала контрабандиста сигарет з Дрогобича, який прикривався неіснуючою дипломатичною недоторканістю.

Про це повідомляє Твоя Львівщина, посилаючись на інформацію від Управління Служби безпеки України у Львівській області.

Як зазначають співробітники СБУ, контрабанда мала йти до країн Європейського союзу.

Оперативники спецслужби встановили, що чоловік є мешканцем Дрогобича. Він налагодив контрабандні поставки цигарок вітчизняного та білоруського виробництва до країн Європи. Щоб оминути митний контроль, правопорушник показує посвідчення «представника продовольчої та сільськогосподарської організації ООН», що заздалегідь підготував та яке мало надавати йому дипломатичний імунітет та привілеї при перетині кордону. Проте як виявилось згодом, акредитація українців до продовольчої місії ООН не передбачена нормативними документами організації. А номерні знаки, якими користувався зловмисник, не існують в принципі. Про це повідомило Міністерство закордонних справ у відповідь на запит від СБУ. Проте за цим сценарієм псевдодипломат встиг спочатку “попрацювати” на Закарпатті, а потім вирішив спробувати провести махінацію вже на Львівщині.

Затримали чоловіка на пункті пропуску Шегині під час спроби незаконного вивезення за межі України 150 тисяч пачок тютюну вартістю понад 3 мільйони гривень. Провозив їх в автомобілі.

Наразі тривають слідчі дії. Після підрахунку вилученої підакцизної продукції буде складено протокол за ст. 483 Митного кодексу України, а транспортний засіб – вилучено. Також розглядається питання щодо відкриття кримінального провадження за ст. 204 (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) та ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

Зазначимо, що дана операція із викриття контрабандиста проводилася співробітниками УСБУ у Львівській та Закарпатській областях спільно з працівниками управління запобігання і протидії контрабанді та порушення митних правил Галицької митниці Держмитслужби України, а також із залученням Управління внутрішньої та власної безпеки «Захід» Державної прикордонної служби України та військовослужбовців Мостиського прикордонного загону ДПСУ.