Методи усунення симптомів гастриту

Методи усунення симптомів гастриту


Печією називається відчуття печіння або дискомфорту за грудиною, яке поширюється від надчеревній ділянці вгору (по ходу стравоходу) і так чи інакше пов’язане з гастроезофагальним рефлюксом, тобто з ослабленням стравохідного сфінктера, що може призводити до переміщення вмісту шлунку в стравохід.

Приблизно 30-50% хворих людей періодично скаржаться близьким на печіння. Близько 10% проблема турбує частіше разу на неділю. Однак далеко не всі люди, які страждають печією, правильно представляють причини, механізми її утворення і ефективні методи усунення.


Загальні рекомендації по харчуванню


У лікуванні будь-яких клінічних симптомів, пов’язаних з травною системою, найважливішу роль відіграє модифікація способу життя та дотримання наступних рекомендацій:

Перенесення основної частини раціону на першу половину дня. Рекомендується щільно снідати, середньо обідати і легко вечеряти.
Рекомендовано зменшення в раціоні продуктів, що провокують печію: будь-яка випічка, кава, шоколад, солодощі, смажена їжа, гострі і дуже пряні страви, кислі продукти, цитрусові, газовані напої, алкоголь.


Після їжі не можна відразу приймати горизонтальне положення. Рекомендується легка прогулянка в помірному темпі.
Не рекомендується використовувати соду для зниження інтенсивності симптому, так як поступово така поведінка викличе посилення неприємного стану.


Рекомендується пити побільше рідини, але не фруктових соків, міцних чаїв. Найкраще підійде чиста вода кімнатної температури.

Медикаментозне лікування

За призначенням лікаря, можуть бути призначені препарати від печії. До них відносяться засоби, що зв’язують надлишок кислоти в шлунку, обволікають і адсорбуючі (фосфалюгель, препарати вісмуту, гастал, Гевіскон, де-нол, альмагель). Ці засоби для швидкого купірування неприємних симптомів (кислота в шлунку, кисла відрижка, кислий присмак, печіння в стравоході).

Препарати від печії повинні призначатися із засобами, що входять до складу схеми лікування основного захворювання, що послужило причиною цього стану (виразки шлунка). Наприклад, при діагностуванні хелікобактерної інфекції (при гастриті і виразковій хворобі), необхідна ірадикація або знищення збудника. Позбутися від печії в даному випадку неможливо, поки не провести комбіноване антибактеріальне лікування.

Засіб від печії, що використовується в схемах терапії антибактеріальними препаратами, включає або блокатори рецепторів гістаміну (H2) – фамотидин, ранітидин, або інгібітори протонної помпи. Більш детальну інформацію можна отримати на https://apteka-ds.com.ua/catalog/preparaty-dlya-travnoyi-systemy/preparaty-vid-pechiyi.

Остання група засобів використовується частіше, так як ці препарати від печії більш виражено блокують секрецію соляної кислоти, зменшуючи агресивні властивості шлункового соку. До них відноситься омепразол, езомепразал, пантопразол, лансопразол, рабепразол, декслансопразол.

Стан, який виникає рідко і обумовлений похибками в раціоні харчування, проходить самостійно і не потребує особливих лікувальних заходів, але не слід займатися самолікуванням. Рекомендується з’ясувати у лікаря, що спровокувало напад і усунути фактор з повсякденного життя. Якщо ж печія турбує постійно, то слід проводити боротьбу в двох напрямках: зміна режиму і складу харчування, прийом медикаментів