“Медсестра сказала – мамі залишилося дві години, немає кисню”: як родина самотужки шукала рятівні балони

“Ваша мама не доживе до ранку – у нас скінчився кисень”. Таке повідомлення отримала жителька Краматорська від лікарів, куди була шпиталізована її мама з коронавірусом. Родині довелося самотужки шукати балон із киснем і доправляти його в лікарню. Більшість “ковідних” шпиталів нині відчувають брак кисню. Водночас, щоби вилікувати хворого з “Дельта”-штамом, потрібно вдвічі більше кисню.

Про те, коли перебої з ліками №1 від “ковіду” закінчаться в країні – 29 жовтня йдеться в сюжеті ТСН.19:30, пише Твоя Львівщина.

Вікторія пригадує, як їй подзвонили з лікарні Торецька , куди її маму госпіталізували з коронавірусом. Розгублені родичі по всій Донеччині почали шукали балони. Купили один порожній, заправили у нелегалів,  але його вистачає хворій мамі тільки на 4 години.

“Зателефонувала медсестра і сказала, що знову немає кисню і мамі залишилося 2 години”, – розповідає жінка.

Через ці перебої стан мати дуже погіршився. Вона в реанімації. Родина змогла взяти в оренду 6 балонів під заставу у 15 тисяч гривень. Кисень на добу обходиться у 2 тисячі гривень.  Приватники зорієнтувалися і заправка одного балона щодня дорожчає на 50 гривень. Чоловік Вікторії самотужки доправляє балони в стаціонар, де вони стоять просто в коридорі. А чоловік просто чергує під закладом, аби встигати  їх дозаправляти.

Якщо вони не встигнуть, їхня мама задихнеться. І в такій ситуації усі хворі Торецької лікарні на Донеччині.

Слід зазначити, що перебої з киснем – по всій країні. Водночас хворі з “Дельтою” його потребують врази більше. Вірус швидко вражає велику площу легенів. Кисень – це головні ліки для “ковідних” хворих.

За добу “ковідні” шпиталі України споживають 330 тонн рідкого кисню і 6800 балонів. Третина  – 130 тонн кисню з цього об’єму випала, через те, що на регламентні роботи зупинилися 2 найбільші виробники кисню.  Це приватні підприємства, на які не має вплив держава. Щодо того, чому регламентні роботи розгортаються в розпал пандемії, міністр охорони здоров’я заявив – профілактика потрібна, аби не було  катастрофи.

Друга причина кисневої недостатності, кажуть в підприємстві, яке постачає кисень у 4 сотні лікарень – це те, що масштаби нової хвилі недооцінили, ані урядовці, ані лікарі, а ні виробники кисню, яких в країні не більше 15 і вони нині працюють на межі своїх можливостей.

Нині нестачу кисню гасять , як локальні пожежі. Його везуть туди, де найкритичніша ситуація і це вирішується в ручному режимі.