Львівські лікарі врятували хлопця із Лисичанська, у якого осколок застряг у легені

Хірурги Львівської дитячої лікарні Св. Миколая врятували 13-річного хлопця із Лисичанська, у якого 4-сантиметровий осколок пройшов через шию, грудну клітку і осів у легені.

Про це інформує Твоя Львівщина посилаючись на сайт Укрінформ.


“Взагалі це смертельна травма і це диво, що не були ушкоджені магістральні судини і він не загинув на місці. Осколок потрапив у шию над правою ключицею, пройшов верхній отвір грудної клітини, через всю легеню і зупинився над діафрагмою в нижніх сегментах правої легені. Добре, що відразу була надана допомога з тампування рани з дренажем і в такому стані він був евакуйований поїздом до нас. Операція була дуже складна, оскільки уражена вся легеня, яка просто перетворилася на гематому, але все пройшло успішно”, – розповів дитячий хірург Дмитро Грицак.

Мама 13-річного Святослава Олена Ричкова повідомила, що це сталося 9 травня, росіяни святкували день перемоги на Луганщині. В Лисичанську обстріли майже не припинялися, вони із сином та чоловіком були у бабусі, але коли стало трішки тихіше, пішли додому в інший район.


Світлини – пресслужба Першого медичного об’єднання Львова

“Це сталося просто біля нашого будинку, прилетіла ракета і вибух. Спочатку не зрозуміли, що відбулося, чоловік кинувся до сусіда, який постраждав, а я повернулася до Святика і бачу в нього на шиї вирвана рана і ллється кров. Я відразу притиснула те місце рукою і знала, що ні в якому разі не можна відпускати. Він то приходив до тями, то втрачав свідомість, і все просив води. Коли пив, я просто під рукою відчувала, як хлюпало, і притискала ще сильніше. Ми знайшли широкий пластир і помаленьку обв’язали шию, а перекис вже просто лили зверху. Я так зараз ніби довго розповідаю, але насправді це відбулося за кілька хвилин”, – зазначила мама.

За її словами, сусіди допомогли дістатися до «швидкої», а звідти військові відвезли до Бахмута в госпіталь, але лікарі сказали, що ситуація дуже складна і вони не зможуть зробити потрібну операцію.


Світлини – пресслужба Першого медичного об’єднання Львова

“Його відразу поклали в реанімацію, а зранку нас відвезли на евакуаційний медичний поїзд на Львів. Ми їхали в червоному вагоні-реанімації, де сина підключили до різних сучасних апаратів, щоб він міг дихати. Після прибуття лікарі сказали, що відразу оперувати не можна, бо стан дуже важкий, тому слід спочатку його стабілізувати в реанімації”, – розповіла Олена Ричкова.

Святослав провів у реанімації 10 днів. Хоча операція з видалення осколку пройшла вдало, легеня тривалий час не запускалася, оскільки була в критичному стані, тому хлопчик був під апаратами. Після двох бронхоскопій дихання пацієнта відновилося і нещодавно його перевели у звичайну палату.


Світлини – пресслужба Першого медичного об’єднання Львова

Мама хлопчика надзвичайно вдячна лікарям за порятунок дитини. У сім’ї троє синів, Святослав – найменший. А його 28-річний старший брат, який проживав у Боярці на Київщині, вважається безвісти зниклим. Востаннє він виходив на зв’язок 10 березня.

“Як повідомили військові, його документи знайшли, але серед вбитих і поранених не було. Його дружина зараз з маленькими дітками в Сумах, але найближчим часом планує виїхати до Польщі, щоб уберегти дітей від війни, яка вже стільки горя принесла родині. Ми сподіваємося, що зараз от Святик одужає і ми обов’язково знайдемо його брата”, – сказала жінка.