Кредит на 5 млрд доларів для України: МВФ попередньо погодив нову програму

Розгляд угоди правлінням МВФ очікується найближчими тижнями.

Представники Міжнародного валютного фонду на чолі з Іванною Владковой-Голлар 21 травня провели дистанційні обговорення з українською владою та досягли угоди на рівні персоналу за новою 18-місячної програми фінансування stand-by для подолання наслідків пандемії COVID-19

Про це йдеться в повідомленні МВФ в ніч на п’ятницю.

«Нова програма stand-by забезпечить доступ до 3,6 млрд SDR (еквівалент 5 млрд доларів) та має на меті сприяти балансу платежів та підтримати бюджет для того, аби допомогти уряду України справлятися з шоком, викликаним Covid-19, зберігши при цьому попередні досягнення та відновити рух у напрямку важливих структурних реформ», — йдеться у заяві.

Очільниця місії МВФ в Україні додала, що програма МВФ дозволить Україні отримати фінансування від низки інших міжнародних фінансових організацій та урядів інших країни.

«Це забезпечить Україні гарні позиції для того, аби повернутися до економічного зростання та відновити проведення реформ після завершення економічної кризи», — наводяться в повідомленні слова Владковой- Голлар.

Зазначається, що для того, аби кредитна програма набула чинності, її ще має погодити Рада директорів МВФ на своєму засіданні. Таке засідання має відбутися «у найближчі декілька тижнів».

Нагадаємо, що в українському уряді очікують, що перший транш МВФ надійде на рахунки України до кінця травня 2020 року.

Представник Міжнародного валютного фонду Джеррі Райс раніше заявив, що фокус переговорів МВФ і України змістився на нову програму фінансування, яка допоможе впоратися з наслідками пандемії в економіці та сфері охорони здоров’я і може стати резервною, оскільки українська влада ще не виконала умови для отримання коштів за трирічної програми розширеного фінансування, про яку домовилися в грудні 2019 року.

Раніше уряд та МВФ обговорювали довгострокову програму розширеного фінансування (EFF), яка мала тривати 3 роки. Тоді йшлося, що загальний розмір фінансової підтримки МВФ може скласти від 5 до 8 млрд доларів.