Костел Воздвиження Чесного Хреста, с. Єлиховичі (1938 р.)

Історична довідка:

Костел у Єлиховичах постав у 1938 році. Зведений в унікальному для наших країв архітектурному стилі конструктивізму. Автор проекту – Вавжинець Дайчак, архітектор зі Львова. Після того як поляки виїхали з села у 1945 році, костел було закрито. А у 1950 році радянська влада перетворила святиню на зерносховище. Внаслідок занедбаності, у 1985 році обвалилась сигнатурка. У 1993 році, вже після відновлення незалежності України костел повернули римо-католицькій громаді. Було проведено ремонт даху, відновлено вежу, інтер’єр і у 2005 році наново освячений. До відновлення долучилися й греко-католики і як результат храм перебуває у спільному користуванні.

Розташування:

Розташований костел у південній частині села, ліворуч від дороги, якщо їхати із Золочева в сторону Підгірців.

Опис:

Цікавою особливістю є те, що храм орієнтований вівтарем на південний-захід. Своїм виглядом нагадує оборонні споруди. Мабуть через те, що нижня частина храму облицьована каменем. Вікна прямокутні і високі, а у вежечках маленькі. У пряслах – по два вікна, а у каплицях – по п’ять.

Складається з чотирьохпряслової нави та вужчого однопряслового пресбітерія із апсидою округлої форми. Чотири крайні прясла нави розширено каплицями напівкруглої форми. Притвор з високим трикутним фронтоном дещо вужчий від нави. По фасаду виступають дві круглі вежі гвинтових сходів, які ведуть на хори. Вхід облаштовано посеред двох веж у відкритому притворі. Наву та пресбітерій покрито двосхилими дахами, які завершує сигнатурка. В інтер’єрі виділяються прямокутні колони, на які опираються півкруглі арки склепіння.

Релігійна громада:

Храм у користуванні римо-калилицької та більш чисельної греко-католицької громади.

Пам’ятка архітектури:

Відомостей нема, але вважаю, що костел у Єлиховичах повинен отримати статус пам’ятки архітектури, оскільки сакральні споруди у стилі конструктивізму для України – явище доволі рідкісне і заслуговує на охорону від держави.

Фото: Роман Гарасим