Ексглава Укравтодору Новак створив організацію, яка розкрадала кошти на будівництві доріг в Україні — НАБУ

Прокурори НАБУ спільно з польськими колегами розслідують дії колишнього в.о. керівника Укравтодору Славоміра Новака у 2016-2019 роках, коли він використовував своє службове становище, аби отримати неправомірну вигоду.

Колишнього керівника «Укравтодору» Славоміра Новака затримали у Варшаві за підозрою у корупції, керуванні організованою злочинною групою та відмиванні грошей. Про це у понеділок, 20 липня, інформує польське радіо RMF.FM.

Разом із Новаком затримали колишнього керівника військового підрозділу «Грім» Даріуша Завадку і ґданського підприємця Яцка П. (ймовірно, йдеться про Яцека П’єхота, який був головою польсько-української господарчої палати).

Затримання Славоміра Новака – це наслідок міжнародного слідства, яке вела група прокурорів з Польщі та України, Служба безпеки України та Національне антикорупційне бюро України.

Злочини у яких звинувачують Новака були скоєні ним, коли він очолював «Укравтодор» у 2016-2019 роках. Сьогодні йому оголосять звинувачення за шістьма статтями.

За словами Ситника, зараз на території України та на території Польщі проводяться понад 50 обшуків. «Сьогодні притягнуто до кримінальної відповідальності чотири особи, ряд осіб затримані, у тому числі керівник «Укравтодору». Зараз обшуки закінчуються, і ми сподіваємось, що здобудемо ще додаткові докази того, що документувалось протягом тривалого часу», – зазначив Ситник.

«Слідчі дії здійснюють силами міжнародної слідчої групи в офісах «Укравтодору», компаній-учасниць тендерів державної агенції, а також за місцем проживання колишніх посадовців державної агенції та громадян Польщі-ймовірних учасників злочинної організації», – повідомили у прес-службі НАБУ.

Сума тендерів, які відпрацьовують в рамках розслідування — 270 мільйонів євро. Він додав, що злочинні дії розпочинались в Україні, а гроші отримували в Польщі.

Також відомо, що події почали відбуватись приблизно за місяць після того, як Новак почав виконувати свої обовʼязки керівника Укравтодору.

«У жовтні 2016 призначили, а вже у грудні були перші розмови, які зараз класифікують як пропозицію або вимагання коштів. Події відбувались до осені 2019 року», — наголосив Грищук.

Глава НАБУ Артем Ситник зазначив, що у Новака подвійне, польсько-українське громадянство.

«Непринципово, де буде суд. Дії глави Укравтодору однаково оцінила як польська, так і українська сторона . Тут більш цікаво з приводу майна, яке арештують», — додав Ситник.