Дерев’яна церква Зіслання Святого Духа, с. Полове (1727 р.)

У с. Полове на Радехівщині збереглись дві дерев’яні церкви, але зараз мова йтиме про старшу з них – церкву Зіслання Святого Духа 1727 року. Дуже красива святиня, що справляє неабияке враження на поціновувачів дерев’яної сакральної архітектури.

Історична довідка:

Дерев’яна церква будувалась два роки – з 1727 по 1929 і є однією з найстаріших у районі. Про це можна дізнатись з написів на храмі, де на східній стіні на другому брусі від підвалин написано: «Року Божого 1727 року”, а в середині біля вхідних дверей числа 1727 і 1729 , що свідчать про початок і завершення будови церкви. Також ця дата вирізьблена на брусі східної грані вівтаря.

У 1861 р. церква була мальована, а ще приблизно через десять років обшалювали ззовні дошками. У 1896 році з північної сторони прибудували захристію, а з південної – припічок.

Відомо також, що у 1912 році надзвичайно талановитий художник Модест Сосенко виконав розпис стін, престолів та купола. Тоді ж заново перекрили купола бляхою, замінені вхідні двері і вставлені вікна з кольорового скла.

Так виглядала церква 8 січня 1989 року

Розташування:

Стоїть у центрі села на південь від головної дороги на просторій ділянці. Можна помітити здалека, адже церква досить висока.

Вигляд від головної дороги

Опис:

Основним будівельним матеріалом була сосна, проте підвалини закладалися з дубових брусів. Споруда за своєю архітектурою тризрубна триверха, досить висока і дуже вузька. Орієнтована вівтарем звично на схід. Сам вівтар гранчастої форми. До бабинця прибудований присінок з трьома входами. Дуже гарно дивиться арочна галерея навколо – одна з головних прикрас у зовнішньому вигляді храму.

Вхід у храм
Арочна галерея – одна з головних прикрас церкви
Арочна галерея зі сторони вівтаря

Стіни вертикально шальовані дошками з наличниками, а у нижній частині під опасанням можна побачити відкриті зруби. Ззовні весь храм пофарбований у зелений колір, за винятком карнизів, які виділені жовтим і прикрашені різьбою. Можливо зелений обрали символічно через те, що церква освячена у неділю Зіслання Святого Духа, або як кажуть у народі – на Зелені Свята. Верхи складаються з трьох світлових восьмериків, середній з яких більший за розмірами, а східний і західний дещо менші. Накриті металевими банями і маківками.

Дзвіниця:

Із західної сторони від церкви стоїть триярусна дзвіниця великих розмірів, збудована у 1786 році. Пофарбована також у зелений колір і накрита металевим наметовим дахом.

Дерев’яна дзвіниця 1786 року

Релігійна громада:

Святиня перебуває у користуванні вірних Української греко-католицької церкви.

Вигляд з півночі

Пам’ятка архітектури:

Церква разом з дзвіницею є пам’ятками архітектури національного значення під охоронними номерами 1405/1 і 1405/2 відповідно.

Автор фото: Роман Гарасим