День народження президента. Про карантин не чули

В Україні локдаун закінчився 24 січня, а вже наступного дня, у понеділок, у Володимира Зеленського був 43-й день народження.  Святкування призначили на п’ятницю, 29 січня. У той період в Україні продовжувався карантин – повідомляє видання Радіо Свобода.

29 січня 2021 року журналісти зафіксували, як кортеж Володимира Зеленського о 19-й залишив Офіс президента.

Згодом авто журналістів заблокував поліцейський автомобіль, але кілька хвилин по тому теж саме авто з кортежу президента журналісти помітили біля будинку в якому розташована квартира президента.

До слова: Згідно з офіційним реєстром нерухомості, апартаменти з терасою, де Зеленський влаштував день народження – належить бізнесмену Тімуру Міндічу.

Сама ж квартира президента – розташована на іншому поверсі цього будинку.


Біля будівлі журналісти помітили співробітників УДО та автівки поліцейських. А кортеж глави держави майже одразу залишив двір будинку.

Серед присутніх у будинку журналісти помітили:

• Mercedes, керівника Офісу президента Андрія Єрмака
BMW, яким користується заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

того, журналісти помітили мікроавтобуси, які постійно курсували до та від будинку.

А також помітили чоловіка, схожого на президента України Володимира Зеленського, який вітався з музикантами.


• чоловіка, схожого на актора та одного з художніх керівників студії «Квартал-95» Євгена Кошового.


Гостей розважав чоловік, схожий на актора студії «Квартал-95» Степана Казаніна.

У основному вікні журналісти помітили, як президент співав із чоловіком, схожим на Євгена Кошового.

Далі, услід за ними, виступав чоловік, схожий на актора і автора студії «Квартал-95» Валерія Жидкова та їхню колегу по «Кварталу-95» Олена Кравець.


Зрештою на сцені знову з’явився президент Зеленський.

На терасі журналісти помітили чоловіка, схожого на першого помічника президента Сергія Шефіра, та одного з художніх керівників студії «Квартал-95» Олександра Пікалова.

Весь цей час довкола будинку чергували поліцейські та співробітники УДО.

Близько опівночі терасу почали закривати, а на даху будинку над терасою  з’явилася охорона.

Першою святкування залишила автівка, помічника президента Шефіра. О пів на першу поїхав і заступник голови ОП Кирило Тимошенко. Крім того, журналісти зафіксували, як за кимось приїжджав мікроавтобус. І Toyota Camry, яка кілька разів заїжджала і виїжджала з території. А на воротах вишикувалася черга з машин. О першій годині «Схеми» помітили, що швидка з кортежу президента чекає у кількох кварталах. О пів на другу журналісти зафіксували, як свято залишив актор «Кварталу-95» Степан Казанін. Згодом – як співробітник УДО проводив на таксі ще одну гостю.


Після другої ночі святкування залишає шоумен, кварталівець,  ведучийостанніх дебатів кандидатів у президенти і куратор нещодавнього президентського опитування Артем Гагарін.

О пів на третю поїхав і сам Володимир Зеленський – у святковій компанії він перебував понад сім годин. Одразу за ним виїхав Mercedes, яким користується міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова.


Далі – автівка керівника Офісу президента Андрія Єрмака.


А слідом за ними Skoda з номерними знаками прикриття. Схожу автівку журналісти зафіксували навесні 2020 року , яка  відвідувала ОП. На Банкову тоді навідувався співвласник студії «Квартал-95» та близький товариш і бізнес-партнер Ігоря Коломойського Тімур Міндіч.

Одним з останніх свято залишив режисер серіалу «Слуга народу» – Олексій Кірющенко.

Святкування президентського дня народження тривало близько восьми годин. За підрахунками журналістів – там перебувало близько 30 гостей. Жоден з них, окрім персоналу, не був у захисній масці: ані в квартирі, ані на виході з будинку, навіть сідаючи в таксі.

При цьому сам Володимир Зеленський як президент від моменту початку пандемії неодноразово нагадував українцям про необхідність дотримання карантинних заходів безпеки:

«Люди повинні знати: свята святами. Це важливо. У наступному році», – говорив він у квітні 2020 року.

  «Я хочу звернутися зараз до всіх громадян України, які, незважаючи на страшні щоденні цифри, або взагалі не носять маски, або роблять це «для галочки». Маска на вашому обличчі – це безпека інших людей». – говорив президент у жовтні 2020р.

«Будь ласка, тримайте дистанцію. Уникайте, будь ласка, скупчень», – закликав Зеленський вже у грудні 2020 р.

У переліку карантинних обмежень на офіційному урядовому сайті йдеться, що:
«З 25 січня до 28 лютого поточного року забороняється проведення масових культурних (в тому числі концертів) спортивних, соціальних, рекламних та інших заходів в яких бере участь більше двадцяти осіб та недотримана дистанція у 1,5 метри».

Чи підпадає вечірка Зеленського, де, за підрахунками журналістів, було більше від 20 осіб без масок, під цю або іншу заборону? Чи порушив президент карантинні обмеження під час святкування дня народження?

Журналісти звернулися до головного санітарного лікаря країни Віктора Ляшка, щоб він прояснив суть цих обмежень:

– Наприклад, у квартирі людина запрошує для якогось свята чи конференції більше від 20 людей. Це стосується цього обмеження чи заборони?

– “Коли ми писали постанову і прописували саме цей пункт «масові» – ми там говорили про всі заходи, якщо не врегульовані цією постановою. Тому це стосується і домогосподарств. З епідемічної точки зору постанова прописана саме так”.

– Тобто, якщо в квартирі хтось організовує захід, наприклад, святкування і запрошує більше від 20 людей, то це порушення і можна викликати поліцію?

– “Це масовий захід. Так. І викликається поліція. Є порушення карантину. Таксі прирівнюється до громадського транспорту. Тобто пересування поза межами власного автомобіля. Тому потрібно бути у масці, як і водій.”

– А якщо людина сідає в таксі, вона має бути в масці чи можна без?


– “Таксі прирівнюється до громадського транспорту. Тобто пересування поза межами власного автомобіля. Тому потрібно бути у масці, як і водієвій,” – відзначив головний санлікар країни.

Журналісти запитали президента у листі: чому він вважає прийнятним у розпал карантину влаштовувати вечірку на декілька десятків гостей, чи не подає він таким чином приклад і для інших громадян, демонструючи несерйозне ставлення до власних же закликів носити маски та обмежити до мінімуму соціальні контакти?

Наприклад, у березні 2020-го, коли Володимир Зеленський звертався до українців: «Від кожного з нас дуже багато залежить. Найефективніший спосіб боротьби – бути вдома».

І в січні 2021-го, коли він закликав: «Будь ласка, народ, носіть маски. Дуже прошу. Вже мільйон разів, чесно кажучи, просив. Носіть їх правильно… Будь ласка, дезінфікуйте руки. Будь ласка, тримайте дистанцію. Уникайте, будь ласка, скупчень і зміцнюйте імунітет».

Окрім того, журналісти запитали у Зеленського на якій основі – платній чи безоплатній квартиру для святкування йому надав співвласник «Кварталу» та бізнес-партнер Коломойського Тімур Міндіч. І як президент може гарантувати, що таке близьке приятелювання не призводить до олігархічного впливу на його державні рішення?

В Офісі президента на запит журналістів не відповіли.