В Україні стартували практичні навчання для медичних бригад щодо вакцинації від covid-19

15 лютого 2021 року, у Києві розпочався другий етап навчання серед мобільних медичних бригад, які проводитимуть вакцинацію від COVID-19 – інформує “Твоя Україна”, посилаючись на
Центр громадського здоров’я МОЗ України

Перші — онлайн-тренінги  деякі з членів мобільних бригад уже пройшли. Тренінги проводить Центр громадського здоров’я спільно з Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні.
До кінця тижня практичні навчання пройдуть щонайменше по 2 мобільні бригади з кожної області
– йдеться у повідомленні.

Одна мобільна бригада з області вивчить спосіб використання, введення та особливості роботи з вакциною “Pfizer/BioNTech”, інша — з “AstraZeneca”. Це дозволить оперативно запустити процес імунізації проти COVID-19 по всій Україні, щойно доставлять вакцину.

Під час навчання медики отримають всю актуальну інформацію, яка необхідна для проведення вакцинації, зокрема:

• рекомендації щодо консультування до й після вакцинації;

• як вводити вакцину — правильна техніка та місце (для кожного виробника окремо);

• як розраховувати потребу у вакцині та ін’єкційних матеріалах;

• як безпечно утилізувати використані ін’єкційні матеріали;

• надання екстреної невідкладної допомоги в разі необхідності.

Мобільна бригада складатиметься з лікаря, двох медичних сестер, реєстратора та водія. Також навчання проходять медики, які увійшли до резервного складу мобільної бригади. Відповідно до дорожньої карти на всіх етапах вакцинальної кампанії проти COVID-19 в Україні буде створено близько 600 таких бригад.

Що відомо про самі вакцини?

Вакцина “AstraZeneca”— це векторна вакцина, яку розробив Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. Може зберігатися до шести місяців при температурі від +2 до +8 С.

Вакцина “Pfizer-BioNTech” — це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Необхідні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. Потребує температури зберігання щонайменше -70 C. Після розмороження може зберігатися 5 днів при температурі +2 до +8 С.

“COVAX” — це глобальна ініціатива, організація, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин проти COVID-19 і забезпечити рівномірний та швидкий доступ до цих вакцин для всіх категорій населення, незалежно від соціального та економічного статусу. У межах цієї ініціативи Україна може безоплатно або за зниженою ціною отримати вакцини для 8 млн людей.