В Україні планують боротися з «неправдивими новинами». Міністерство культури представило законопроєкт.

Міністерство культури представило законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації». Документ передбачає кримінальну та адміністративну відповідальність за дезінформацію, а також запровадження нового поняття «індекс довіри ЗМІ».

У законопроєкті є поняття «недостовірна інформація» – це неправдиві відомості, які не існували взагалі, або неповна інформація. А також «дезінформація» – це недостовірна інформація з питань, що мають суспільний інтерес: національна безпека, життя та здоров’я громадян, стан довкілля, територіальна цілісність і обороноздатність України, право народу на самовизначення.

За поширення дезінформації пропонують карати штрафами. Якщо дезінформація поширена вже втретє за рік, але її добровільно спростували – штрафуватимуть на тисячу мінімальних зарплат , а це 4,7 млн грн, якщо немає спростування – на дві тисячі мінімалок -9,5 млн грн. Адміністративна відповідальність чекає також за зміну адреси розміщення фейку, відсутність відповіді на запит уповноваженого з питань інформації.

Кримінальна відповідальність передбачена за умисне поширення дезінформації: штраф 14,7-29,4 млн грн і один-два роки виправних робіт, за ті ж дії, але за допомогою ботів і бото-ферм від 2 до 5 років позбавлення волі, за фінансування таких дій 3-5 років в’язниці.

Крім того, в законопроєкті хочуть запровадити поняття «індекс довіри» – показник, який підтверджує, що ЗМІ дотримується принципів журналістської етики. Після спеціальної перевірки індекс можуть присвоїти будь-якому ЗМІ . За розміщення ЗМІ індексу довіри при його відсутності теж чекає штраф – 20 мінімальних зарплат (94,5 тис. грн).

Варто зазначити, що цей законопроєкт не схвалили ні в Україні, ні за кордоном, а в ОБСЄ висловили стурбованість ініціативою.

У Європейській федерації журналістів вважають, що законопроект може бути використаний для переслідування українських журналістів, у Національної спілки журналістів України схожа думка .

Міністр культури Володимир Бородянський вважає, що боротися з дезінформацією це «законодавчий обов’язок української влади». На розгляд Кабінету міністрів законопроект хочуть винести до кінця лютого, а на розгляд Верховної ради – у березні.