В Україні дозволили COVID-вaкцинaцiю дітей: з якого віку і яким препаратом

В Україні дозволили вaкцuнyвaти від кoрoнaвiрyсy дітей від 12 років. При цьому рекомендується прuщeплювaтu поки що тільки одним препаратом.

Про це йдеться в наказі Міністерства охорони здоров’я України.

Так, національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) підкреслює про важливість своєчасної вaкцuнaції дітей проти інфекційних хвороб, які передбачені в так званому “календарі щеплень”.

Кому з дітей рекомендується робити щeплeння від кoрoнaвiрyсy

У МОЗ підкреслили, що щeплeння від кoрoнaвiрyсy може бути проведене дітям у віці від 12 до 17 років за умови, що вони:

  • не належать до групи ризику тяжкого перебігу C0VlD-l9 та виникнення ускладнень,
  • мають щеплення, які відповідають віку з урахуванням затверджених протипоказань до вакцинації.

Який препарат можна вводити дітям

Йдеться про препарат Pfizer/BioNTech. Але його застосування може бути протипоказано, якщо є алергічна реакція на який-небудь компонент вaкцuнu.

“Вaкцuнa Comirnaty від Pfizer/BioNTech для дітей віком від 12 років використовується за схемою введення 2 доз (0,3 мл) з інтервалом між першою і другою дозами 21-28 діб”, – додали в МОЗ.

При цьому у відомстві підкреслили, що клінічні дослідження різних типів вакцин проти C0VlD-l9 для різних вікових груп дітей тривають.

Відзначимо, що зараз в Україні розпал пандемії кoрoнaвiрyсy. Щодня фіксується близько 20 тисяч випадків нових заражень. Зокрема, на 26 жовтня було 19120 випадків, а також встановлено антирекорд смертності – 734 випадки.