В Україні вводять обов’язкове зчитування QR-коду COVID-сертифікатів: названо суму штрафів за порушення

Кабінет міністрів 24 листопада ухвалив зміни до адаптивного карантину в Україні, — повідомляє «Варта1», з посиланням на «The-village».

У «жовтій» зоні можна працювати лише з COVID-сертифікатами.

Тепер у “жовтій” зоні заклади культури, спортзали, ресторани можуть працювати лише за умови вакцинації усього персоналу принаймні однією дозою, наявності негативного тесту на COVID-19 або сертифікату про одужання. Те саме стосується і відвідувачів: вони мають бути вакциновані щонайменше однією дозою, мати сертифікат про одужання або негативний тест.

Раніше бізнес у «жовтій» зоні міг обирати модель роботи: не перевіряти COVID-документи у відвідувачів, але працювати відповідно до певних обмежень щодо площі та кількості відвідувачів, або перевіряти документи й працювати без обмежень. Нові правила не передбачають вибору.

Обовʼязкове сканування QR-коду в «Дії»

Тепер працівники закладів мають не просто запитувати відвідувачів про наявність сертифікату чи дивитися його візуально на смартфоні, вони повинні зчитувати QR-код із «Дії».

У Міністерстві охорони здоровʼя підкреслили, що для цього не потрібно додаткових застосунків або пристроїв, достатньо своїм додатком «Дія» зчитати код.

«Без зчитування сертифікат не вважається наданим та перевіриним», — заявив міністр Віктор Ляшко.

У випадку відсутності COVID-документів у працівників та відвідувачів власнику закладу загрожує штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

Термін дії «жовтого» сертифіката

Кабмін змінив термін «жовтого» сертифікату (який свідчить про отримання однієї дози вакцину): він буде становити 30 днів замість 120, як було до цього.

Україну з 23 вересня перевели до «жовтої» зони карантину, але більшість регіонів уже в «червоній» зоні, зокрема Київ, Херсонська, Одеська, Запорізька, Донецька, Дніпропетровська, Сумська, Миколаївська, Рівненська, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Хмельницька, Чернігівська, Львівська, Волинська, Черкаська й Вінницька області.

У «жовтій» зоні залишаються Кіровоградська та Тернопільська області. Закарпатська, Харківська та Чернівецька перебувають у «помаранчевій» зоні.