Вакцинація від COVID-19 в Україні: календар щеплень, як записатися та які вакцини будуть застосовані

В Україні планується вакцинувати щонайменше 50% населення впродовж 2021-2021 років.
Для здійснення вакцинації медична система може забезпечити 4250 пунктів щеплення та 572 мобільні бригади. Вакцинація буде безкоштовною.

Про це інформує Твоя Львівщина посилаючись на матеріали Міністерства Охорони Здоров’я України зібраних на сайті Вакцинація від COVID-19 та сайт Укрінформ.


Ілюстративна світлина

Етапи вакцинації в Україні

Етап №1 – близько 367 тисяч людей

Вакцинація людей із надвисоким ризиком інфікування та тяжкого перебігу коронавірусної хвороби COVID-19, а також тих, чия робота критично важлива в умовах пандемії.

Зокрема вакцину отримають медичні працівники та персонал закладів охорони здоров’я, де надають стаціонарну допомогу хворим на COVID-19. На першому етапі вакцинацію будуть проводити мобільні бригади з імунізації.


Етап №2 – близько 3 мільйонів людей

Вакцинація медичних працівників та персоналу, які працюють у закладах охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим. Також вакцину отримають мешканці будинків догляду за літніми людьми та персонал цих закладів.

На другому етапі можна буде вакцинуватися через мережу первинної медичної допомоги та мобільних бригад з імунізації


Етап №3 – близько 7 мільйонів людей

Вакцинація людей із високим ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19, а також тих, хто підтримує безпеку та життєдіяльність держави, наприклад, працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Національної поліції України, військовослужбовців Збройних сил України тощо.

На третьому етапі можна буде вакцинуватися через мережу первинної медичної допомоги та мобільних бригад з імунізації.


Етап №4 – близько 11 мільйонів людей

Вакцинація людей із підвищеним ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19 та тих, хто підтримує безпеку та життєдіяльність держави, а також громадян України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. На цьому етапі ще будуть вакциновані, зокрема, працівники місць обмеження волі та/або слідчих ізоляторів та люди, які відбувають покарання.

Вакцинуватимуть через мережу первинної медичної допомоги та мобільними бригадами з імунізації


Етап №5

Вакцинація решти дорослого населення України. У разі наявності достатньої кількості вакцини може відбуватися водночас з попередніми етапами



Як буде організовано вакцинацію?

Фахівці Міністерства охорони здоров’я розробили два способи імунізації від коронавірусної хвороби COVID-19

Спосіб №1 – Вакцинація за допомогою мобільних бригад з імунізації

Мобільні бригади працюватимуть там, де доступ до закладів охорони здоров’я буде ускладненим або неможливим. Імунізація проводиться у виїзному режимі в спеціально організованих місцях для людей, які цього потребують.


Спосіб №2 – Вакцинація у пунктах щеплень

Медичні працівники проводять вакцинацію всіх людей відповідно до етапу проведення імунізації за попереднім записом


Громадяни України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, будуть забезпечені доступом до вакцин від коронавірусної хвороби в пунктах щеплень на територіях, які підконтрольні Уряду України.



Хто матиме пріоритет у безоплатній вакцинації?

Групи пріоритетної вакцинації — це люди, найбільш уразливі до COVID-19 або від яких залежить життєдіяльність країни, надання допомоги громадянам та їхній захист. Здебільшого до цих груп входять ті, хто взаємодіє з великою кількістю людей, працівники системи охорони здоров’я, а також усі, хто ризикує отримати серйозні ускладнення.

Медичні працівники, включно з особами, які беруть безпосередню участь у протидії пандемії COVID-19
(мають високий ризик інфікування, оскільки не можуть вибрати місце або спосіб організації праці;
є критичними працівниками для збереження системи охорони здоров’я)

Військовослужбовці (Збройні сили України, Національна гвардія України тощо), які беруть участь в Операції об’єднаних сил
(мають середній ризик інфікування через відсутність вибору умов служби та проживання;
мають високий ризик одночасно захворіти великою групою, що спричинить значні ускладнення у виконанні обов’язків зі збереження територіальної цілісності держави)

Працівники соціальної сфери
(мають високий ризик інфікування через відсутність вибору умов праці;
мають частий контакт із соціально вразливими людьми, людьми, старшими за 60 років, що створює додаткові умови для поширення інфекції)

Люди, які мешкають у закладах із надання тривалого догляду та підтримки, працівники таких закладів
(мають високий ризик інфікування через відсутність вибору умов проживання. Люди, старші за 60 років, мають підвищений ризик настання смерті через стрімке поширення інфекції всередині установ, де вони мешкають)

Літні люди (понад 60 років) включно з особами з супутніми захворюваннями
(мають високий ризик виникнення серйозних ускладнень і смерті)

Працівники важливих структур державної безпеки включно з Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Національною поліцією України, Національною гвардією України, Службою безпеки України, військовослужбовцями Збройних сил України, Міністерством внутрішніх справ України
(мають високий ризик інфікування через відсутність вибору місця і способу організації праці. Їхня робота надважлива для підтримання безпеки, правопорядку, а також реагування в надзвичайних ситуаціях)

Учителі та інші працівники сфери освіти
(мають високий ризик інфікування через неможливість змінити або реорганізувати умови праці, вік 60+ деяких учителів або працівників освітніх закладів;
через високий ризик обмеження життєдіяльності для суспільства в цілому)

Дорослі (від 18 до 59 років) із супутніми захворюваннями та високим ризиком виникнення ускладнень або настання смерті внаслідок COVID-19
(мають підвищений ризик тяжкого перебігу хвороби та смерті)

Люди, які перебувають у місцях обмеження волі та/або слідчих ізоляторах та працівники цих установ
(мають високий ризик інфікування через відсутність вибору умов проживання та праці;
є соціально незахищеними та фактично не мають доступу до спеціалізованої медичної допомоги)



Які вакцини від коронавірусу отримає Україна?

Наразі для вакцинації в Україні планують використовувати чотири вакцини знаних у світі розробників і виробників.

Pfizer-BioNTech
Вакцину розробила німецька біотехнологічна компанія BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Дозволена для повного використання у: Швейцарії, Королівстві Бахрейн, Саудівській Аравії. Екстрене використання, дозволене ВООЗ, діє в США, Великій Британії, Європейському Союзі, Швейцарії, Аргентині, Австралії, Канаді, Чилі, Мексиці, Об’єднаних Арабських Еміратах та в багатьох інших країнах. У лютому Україна отримає 117 000 доз вакцини від Pfizer-BioNTech у межах глобальної ініціативи COVAX

Sinovac Biotech
Вакцина китайського фармацевтичного підприємства Sinovac Biotech, що спеціалізується на виробництві вакцин проти гепатиту та грипу. Дозволена для екстреного використання в Азербайджані, Бразилії, Китаї, Чилі, Індонезії та Туреччині. Перша партія вакцини Sinovac Biotech буде поставлена в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації у Китаї, США, Великій Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, Ізраїлі, Індії, Мексиці, Бразилії або ж за централізованою процедурою реєстрації Європейського Союзу

AstraZeneca
Вакцина розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca. Дозволена для екстреного використання в Європейському Союзі, Бразилії, Аргентині, Великій Британії, Мексиці та інших країнах. Протягом першого півріччя Україна може отримати від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford у межах глобальної ініціативи COVAX

Novavax
Вакцину розробила американська фармацевтична компанія Novavax. Вона перебуває на фінальній стадії III фази клінічних випробувань і планує подавати документи до Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) для затвердження екстреного використання в I кварталі 2021 року. Попередньо заявлена ефективність становить 89%


Графіка сайту Укрінформ, яка зібрана за матеріалами ЗМІ та офіційних сайтів