“Це вже не жарти”: заслужений лікар України зробив важливу заяву щодо хворих із COVID-19

Багато хворих на COVID-19 молодих українців перебувають у тяжкому стані, каже заслужений лікар України Борис Тодуров.

Коронавірус в Україні дедалі частіше вражає молодих людей. Багато із них перебувають в лікарні у критичному стані. Загалом, ситуація вкрай складна, а хворих із COVID-19 уже нікуди класти.

Про це директор Інституту серця, заслужений лікар України Борис Тодуров заявив в ефірі телеканалу “Наш”, пише ТСН, інформує Твоя Україна.

“На жаль, сьогодні хворіють всі. У нас дуже багато молодих пацієнтів, які перебувають у критичному стані. Серед цих молодих пацієнтів кілька вже померли в стінах нашої клініки, де є супер-фахівці”, – розповів Тодуров.

Лікар закликав українців суворо дотримуватися карантинних правил і носити маски.

“Не піддавайте себе додатковому ризику, одягніть ці чортові маски, якщо ви виходите на вулицю. Мийте руки, не ходіть в жодні громадські місця, ви піддаєте себе смертельному ризику”, – сказав Борис Тодуров.

За його словами, в Україні вже немає місць для хворих із коронавірусом.

“Якщо ви захворієте і у вас будуть ускладнення, вас нікуди буде покласти. Це вже не жарти. Сьогодні ховають людей в пластикових пакетах без панахиди і відправ. Це відбувається на кожному кроці, ви просто не бачите всієї драматичності цієї ситуації”, – додав Тодуров.

Лікар також закликав не контактувати і не підходити близько до людей, які перебувають без маски.

“Не знімайте маски в громадському місці, особливо в транспорті. Якщо є можливість уникнути метро і транспорту, де багато людей, не ходіть туди”, – просить медик.

Дуже часто, щоб вберегтися від можливих складних наслідків, люди починають використовувати всі відомі їм народні і нетрадиційні засоби. DW публікує поради лікарів доказової медицини, які пояснюють, чого не варто робити, якщо ви захворіли на COVID-19.

ПРИЙМАТИ ЛІКИ “ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ”

У світі на сьогодні немає жодного препарату, який мав би доведену ефективність для профілактики коронавірусу. Найкраща профілактика — дотримання правил гігієни і соціальної дистанції. Про це заявив завідувач кафедри дитячих інфекційних захворювань в Національного медичному університеті імені Богомольця Сергій Крамарьов.

Люди часто починають безконтрольно приймати різноманітні дієтичні добавки, вітаміни, а часом і серйозні медичні препарати, такі як інтерферони чи муколітики. Це вкрай небезпечна тенденція. Особливо, якщо врахувати, що часто таке “профілактичне лікування” призначають сімейні лікарі.

ЗАНАДТО ВЕЛИКА ДОЗА ВІТАМІНІВ

Всі ми знаємо, які важливі вітаміни для організму. Однак, коли їх забагато, це може мати ще гірший ефект.

“Передозування вітаміну Д може бути інколи страшніше, ніж сама хвороба. Те саме стосується вітаміну С, цинку. У високих дозах вони мають цілий ряд побічних ефектів”, – зазначив Крамарьов. Самостійно під час хвороби збільшувати дозування не потрібно.

РОБИТИ ЗАЙВІ ТЕСТИ

Якщо у вас з’явилися симптоми хвороби і ви хвилюєтеся, що це може бути коронавірус, не поспішайте бігти до лабораторії і здавати тест.

“Не потрібно прив’язуватися лише до тестів. По-перше, можна отримати негативний результат за наявності симптомів або отримати через п’ять-сім днів, коли буде запізно і захворювання може стати більш важким”, – зазначила лікар-епідеміолог Людмила Мухарська.

На пізніх етапах або у найперші дні захворювання ПЛР-тести частіше показують хибно-негативні результати.

ІФА-аналіз доцільно застосовувати не раніше, ніж за п’ять-сім днів від початку симптомів – для виявлення антитіл IgМ, та за десять днів – аби виявити антитіла IgA.

ВИМАГАТИ КТ В ПЕРШІ ДНІ ХВОРОБИ

Комп’ютерна томографія (КТ) під час пандемії стала надзвичайно популярною серед українців. Однак поспішати на додаткову дозу опромінення за перших симптомів чи позитивного тесту не варто. “КТ чи рентген-знімок рекомендовано госпіталізованим пацієнтам із важким перебігом хвороби, що мають конкретні клінічні показання до КТ, наприклад, задишку чи наявність супутньої патології”, – наголошує екскерівниця українського міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун.

ЛІКУВАТИСЯ АНТИБІОТИКАМИ

Лікарі вкотре наголошують, що коронавірус — це ВІРУС. А антибіотики можуть впливати лише на бактерії. На жаль, багато сімейних лікарів за перших симптомів COVID-19 починають призначати “профілактично” антибіотики. Це не лише недієво, а й небезпечно.

Прийом антибіотика в ранній фазі коронавірусної хвороби є небезпечним, може спровокувати різке погіршення стану і посилити набряк легень, застерігає інфекціоніст Євген Дубровський, який рятує хворих на COVID-19 у Київській міській лікарні №4. Антибіотики є доцільним, лише якщо встановлено приєднання вторинної бактеріальної інфекції. Її можна діагностувати за аналізом крові чи рентгенографією. “Ці обстеження треба робити на 6-7 день хвороби, за відсутності позитивної динаміки”, – наголошує у своєму блозі в Facebook лікар Дубровський.

Борис Тодуров